Marginaalste feestje van het land stelt eigen wetten scherper

Wie zijn handen zaterdag niet thuis kan houden, vliegt er onherroepelijk uit. © TVK
Redactie KW

Zaterdag vindt op bedrijventerrein Evolis de achtste editie van Kamping Kitsch Club plaats. Naar schatting 20.000 feestvierders vanuit heel België zullen er de hele dag hun marginale alter ego los laten. De organisatoren beloven extra maatregelen nadat er vorig jaar problemen waren met vrouwen die betast werden. Ook de politie houdt verscherpt toezicht.

Lijk jij diep vanbinnen een beetje op Balthasar Boma? Heb je al jaren een crush op Bart Kaëll? Of kruip je gewoon graag in de huid van je eigen marginale zelve? Dan moet je dit weekend op Kamping Kitsch Club zijn. De website van het festival, in ware 90’s stijl, is duidelijk. “Op de Kamping geldt er slechts één regel: wie niet verkleed is, komt er niet in!”

Alleen zouden een paar extra regels geen kwaad kunnen. Dat weet ook de Antwerpse Karen François. Zij schreef vorig jaar een open brief aan de organisatoren van het festival nadat ze verschillende keren bepoteld en uitgescholden werd door dronken mannen. Klap op de vuurpijl was de reactie van de

securityman aan wie ze haar verhaal deed: “Da’s Kamping Kitsch, hé meiske.” Wie in Kortrijk zijn oor te luisteren legt, krijgt talloze gelijkaardige verhalen te horen. Tijd dus voor de organisatie om actie te ondernemen. “En of we dat hebben gedaan”, benadrukken initiatiefnemers Thomas Van Hoof en John Noseda.

Nultolerantie

“Op dit moment zijn we bijna uitverkocht”, vertelt Thomas. “Wat acht jaar geleden in dancing Kitsch Club in Knokke begon met 100 man is uitgegroeid tot een feest met 20.000 mensen. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar. En hoe meer volk, hoe groter de kans dat er een paar tussen zitten die zich niet gedragen.” “Klachten over drugs waren er officieel niet, maar na het incident van vorig jaar zijn we zelf naar het stadsbestuur gestapt met een lijst maatregelen”, vertelt John.

“Zo zal er op het hele terrein camerabewaking zijn. Op de site zelf komt er ook een meldpunt waar iedereen terecht kan met elke opmerking of vraag. Daags voordien, vrijdag dus, plannen we bovendien een overlegmoment met de buurt. En tot slot hebben we een nultolerantie voor geweld en drugs. Wie zijn handen niet thuis kan houden, vliegt onherroepelijk buiten. Het mag er hier los over gaan – daarvoor dient Kamping Kitsch Club – maar het moet respectvol blijven.”

“Na het incident van vorig jaar zijn we zelf naar het stadsbestuur gestapt met een lijst met maatregelen” – John Noseda, Kamping Kitsch Club

Toch is het festival met namen als Hot Marijke – Vlaanderens bekendste dame van plezier – en de Nederlandse pornokoningin Kim Holland op de affiche nogal seksueel getint. Dat bewijzen ook de foto’s van voorgaande edities waarop talrijke schaars geklede festivalgangers te zien zijn. Close-ups van kussende vrouwen, mannen die slagroom uit decolletés likken, dames én heren met louter een string om het lijf. Het album laat weinig aan de verbeelding over. Ook de organisatie zelf maakt online graag een seksuele knipoog. Als enkele bezoekers via de Facebookpagina informeren naar overnachtingsmogelijkheden komt de reactie: ‘De enige tent op Kamping Kitch is de tent in uw broek!’

Marginaalste feestje van het land stelt eigen wetten scherper
© TVK

Eén keer jong

Buurtbewoners bevestigen dat beeld. Een gepensioneerd koppel dat dicht bij het terrein woont, omschrijft het hele gebeuren onomwonden als een hoerenboel. “Weet je dat er hier vorig jaar nog geen 50 meter van ons huis een caravan stond waarin je seks kon hebben tegen betaling? Ik heb hier mensen zien voorbij komen met enkel een string en pantoffels. Van sommigen zag je aan hun ogen dat ze te high waren om te weten waar ze rondliepen.” Toch dienden de buren geen klacht in. “We gingen ervan uit dat men zelf wel zou beseffen dat zoiets niet kan. Een brief naar de buurtbewoners? Die hebben wij alleszins niet gekregen.”

Elders in de buurt hoor je dezelfde opmerkingen. Al zijn er ook mensen die het weekend met meer vertrouwen tegemoet gaan. Pascal en Barbara bijvoorbeeld. Zij kijken uit op het festivalterrein. “Wij wonen hier nog geen jaar en weten dus niet hoe het de vorige editie gegaan is. Maar ik vind dat eigenlijk wel tof om die hele opbouw te zien”, zegt Barbara. “Het is maar een keer per jaar, hé, wij zijn ook jong geweest dus ik zit daar niet mee.” “En als er effectief een caravan met ‘speciale diensten’ staat, dan haal ik gewoon mijn verrekijker boven”, vult haar man lachend aan. Ook Pascal en Barbara hebben (nog) geen uitnodiging tot overleg ontvangen.

Marginaalste feestje van het land stelt eigen wetten scherper
© TVK

Politiedrone

“Die zijn nochtans wel verstuurd”, weet Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas. “Ook wij nemen trouwens extra maatregelen. Zo zal er naast het terrein politie te paard, op de fiets én te voet aanwezig zijn. Op het festival zelf voorzien we een permanente commandopost en agenten in burger. We zullen streng controleren. Tot slot gebruiken we ook een drone van de federale politie om een oogje in het zeil te houden.” Er worden 26 bussen van De Lijn ingezet om festivalgangers van en naar de Xpo-parking te brengen en er is zeven kilometer aan politielint voorzien om foutparkeren te voorkomen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier