Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Marc Goudesone (71) organiseert voor de laatste keer het familiefeest: “Ik hoop een opvolger te vinden”

Marc Goudesone met zijn stamboom op zijn laptop. © TS
Tessa Serlet
Tessa Serlet Stagiair KW

Marc (71) maakt een stamboom van zijn familieleden ‘Goudesone’ en de 35 andere schrijfwijzes van de naam. Om de vijf jaar organiseert hij een groot familiefeest, maar dit jaar zal het zijn laatste worden. “Ik ben in augustus begonnen met de voorbereidingen. Ik heb toen al mailadressen en adressen gezocht. Ik heb een goede 600 mails met een uitnodiging en ongeveer 500 brieven verstuurd”, zegt Marc Goudesone.

Soms begint een levenslange fascinatie door een klein toeval. Voor Marc Goudesone uit Oostende gebeurde dat op een schoolreis toen hij acht jaar was. “We waren onderweg van Oostende naar Nieuwpoort, Veurne en daarna gingen we naar Ieper en de Kemmelberg. In de buurt van de Kemmelberg zag ik plots mijn familienaam op een zijgevel staan. Dat is iets dat altijd blijven hangen is”, vertelt Marc. Later kwam zijn naam opnieuw verrassend dichtbij. “Ik speelde in de fanfare en op een bepaald moment riep de chef: ‘Goudesone, haal eens een trommel’. Ik liep naar het materiaalkot en op hetzelfde moment nam een jongen een trommel. Ik zei toen: ‘Wel, wat ga jij doen?’. Waarop de jongen antwoordde ‘een trommel nemen zoals de chef vroeg’. Ik vroeg naar zijn voornaam, maar die zei mij niks. Toen vroeg ik de voornaam van zijn vader. Die kende ik wel, want ik had een nonkel met dezelfde naam. Hij was een neef van me. Dat zette mij aan het denken: wie waren al die andere Goudesone’s?”, zegt Marc.

“Mijn vriendin zegt soms: ‘je bent altijd bezig met die stambomen’”

Wat begon met nieuwsgierigheid groeide uit tot een indrukwekkend onderzoeksproject. Marc maakte een kwartierstaat, een stamboom dat niet enkel zijn ouders maar ook verre familieleden in kaart bracht. Ook verwanten worden meegenomen in de stamboom. “Voor de familienaam Goudesone en de andere schrijfwijzes, heb ik tot nu toe meer dan 63.000 Goudesone’s en verwanten gevonden”, zegt Marc.

Archief opgebrand

De familie Goudesone situeert zich hoofdzakelijk in de driehoek tussen Rijsel, Ieper en Belle. “Mijn zoektocht begon echt op 11 juli 1978, toen ben ik voor het eerst naar het archief van Koekelare geweest. Ik zocht mijn naam en alles wat fonetisch hetzelfde klonk heb ik opgeschreven. Achteraf bleek dat een goede zet te zijn, want vroeger konden mensen vaak niet goed schrijven waardoor achternamen op verschillende manieren gespeld zijn”, zegt Marc.

Dat verklaart waarom Marc maar liefst 36 verschillende schrijfwijzes van de familienaam verzamelt. “Goudesone, Goudeseune, Goudezeune, …”, somt Marc op. De Eerste Wereldoorlog heeft heel wat archieven vernietigd, wat zijn speurtocht naar familieleden bemoeilijkt. “Het archief van Ieper is volledig opgebrand. Ook in Dranouter raak ik bijna niet verder”, zegt Marc. Ondanks de uitdagingen heeft hij zijn familiegeschiedenis tot in detail in een kwartierstaat ondergebracht. “De stamboom bestaat uit vier grote en twee kleinere takken. Ik voel dat ik nog twee of drie generaties verder zou kunnen gaan, maar ik mis bewijsstukken door de verwoeste archieven. Een dna-staal bij één iemand van elke tak zou kunnen uitwijzen of er takken verwant zijn met elkaar, maar dna-testen zijn wel duur”, zegt Marc.

Met camper in Frankrijk

“Rond 1978 was er al eens een oproep via Paul Bruna in deze krant. Dat leverde toen enkele reacties op”, zegt Marc. Maar om zijn stambomen echt te vervolledigen besloot hij het groot aan te pakken en kocht hij een camper. “In Frankrijk wonen er ook veel naamgenoten. Gewapend met een telefoonboek en een kaart ben ik toen met de camper van de ene Goudesone naar de andere gereisd”, vertelt Marc.

Marc is momenteel druk bezig met de voorbereidingen van het familiefeest dat op zondag 20 april plaats heeft in Langemark. Hij blijft zijn stamboom verder aanvullen maar dit is het laatste familiefeest dat hij organiseert. “Ik kijk er echt naar uit, maar ik heb het dit jaar een beetje onderschat. Ik word natuurlijk ook ouder”, zegt Marc. Het organiseren van een groot familiefeest vraagt veel voorbereiding.

“In augustus ben ik gestart met het verzamelen van mailadressen en adressen. Door corona was het laatste familiefeest in 2015 en ondertussen zijn er ook heel wat mensen verhuisd of gestorven”, zegt Marc. Om het feest vlot te laten verlopen krijgt iedere Goudesone een persoonlijke uitnodiging. “Sommigen heb ik bereikt per mail, anderen per post. Tegenwoordig kost het twee euro om een brief te versturen in België en vier euro naar het Europese buitenland. Daarom heb ik geprobeerd om de Franse brieven vanuit Frankrijk te versturen omdat het daar net iets goedkoper is”, zegt Marc. Hoewel het de laatste keer is dat hij het familiefeest organiseert, blijft hij de stamboom verder aanvullen. “Ik hoop een opvolger te vinden voor het organiseren van het familiefeest”, zegt Marc. Inschrijven voor het feest kan nog tot 1 april.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content