Manu Buysse neemt afscheid van Damse gemeenteraad

Manu Buysse: "Ik heb wel een zeker Tijl Uilenspiegelgehalte." © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Voor Manu Buysse was de gemeenteraad van 23 april, door de coronacrisis via videoconferentie, de allerlaatste uit zijn politieke leven in Damme. Manu verhuist naar buurgemeente Maldegem. “Ik hoop dat ik via mijn engagement doorheen de jaren – voor de jeugd, voor cultuur, toerisme en verenigingsleven- toch heb meegeschreven aan de kroniek van Damme”, zegt Manu.

Manu Buysse (56) nam op 23 april afscheid van de Damse gemeenteraad. Niet in het historische stadhuis van Damme, maar wel van bij hem thuis via een videoconferentie.

Dat het zo moest verlopen zal Manu, zoals we hem kennen, wellicht wat pijn doen want de Dammenaar is een sociaal dier. Een pintje, of voor Manu liever een wit wijntje, in een van de cafeetjes rondom het stadhuis hoorde er steevast bij als bezegeling van de gemeenteraad. “De beste ideeën, ook in de politiek, ontstaan tussen pot en pint”, zei hij vaak.

Voor Manu was de politiek maar een van de facetten van zijn engagement. In Sijsele, waar hij opgroeide, engageerde hij zich al snel in jeugd- en speelpleinwerking, onder meer via de jeugdraad en hij organiseerde ook heel wat sportkampen.

Ik hoop dat ik geen toevallige passant ben geweest, maar dat ik mee heb geschreven aan de kroniek van Damme.

Journalist

Als onderwijzer liet hij met inzet en creativiteit het dorpsschooltje van Damme-centrum groeien en bloeien. Als directeur en later coördinerend directeur drukte hij ook een belangrijke stempel op het onderwijs in Maldegem en omgeving. Manu volgde de lokale politiek al intens voor hij er zelf actief deel van uit maakte, als regioreporter voor Het Nieuwsblad.

“In die 12 jaar als journalist en 14 jaar als raadslid heb ik 250 gemeenteraden gevolgd”, rekent Manu voor. “Mensen samen brengen en goeie ideeën naar boven laten komen: dat was en is nog altijd mijn streven.”

Manu maakte na de verkiezingen van 2006 zijn entree als gemeenteraadslid op de lijst Samen, een bundeling van oppositiepartijen, die er echter niet in slaagde om de absolute meerderheid van CD&V te breken. In 2012 en 2018 raakte hij twee keer verkozen met de N-VA-lijst.

Pluimen

“Ik denk dat ik vooral op het vlak van toerisme, cultuur en onderwijs toch wel een steen heb verlegd. Rond zaken als het Straatmuziekfestival en Damme Boekendorp heb ik input aangeleverd. Misschien ben ik wel te weinig écht politicus geweest om het ook carrièregewijs ver te schoppen. Ik heb vaak ideeën aangereikt waar anderen vervolgens de pluimen voor kregen. En ik heb ook wel een zeker Tijl Uilenspiegelgehalte: ik hou mezelf graag een spiegel voor. Om mee te draaien in of met de meerderheid ben ik mogelijk wat te onvoorspelbaar, te onafhankelijk… ‘We krijgen niet echt grip op die kerel’, dachten ze misschien. Ik hoop dat ik geen toevallige passant ben geweest, maar dat ik mee heb geschreven aan de kroniek van Damme.”

Binnenkort verhuist Manu, die in de gemeenteraad jarenlang een tweespan vormde met Jos Millecam – ‘mijn politieke peetvader’ – dus naar Maldegem. Ook daar wil hij zich engageren maar hoe precies en of dat ook politiek zal zijn, dat kan of wil hij nog niet zeggen. “Ik kom zeker graag nog eens kijken naar de gemeenteraad in Damme als de coronabeperkingen achter de rug zijn”, geeft Manu nog mee.

“Dan drink ik nadien nog een glas met de raadsleden, meerderheid en oppositie samen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier