Maandelijks pop-upcafé in Residentie Pitthem ter ere van ex-uitbaters café ‘t Beirke: “cafetaria omgetoverd tot bruine kroeg”

De oude sfeer van ’t Beirke wordt weer tot leven gebracht in de cafetaria van residentie Pitthem. We zien Eddy en Magriet samen met hun dochter Ellen en kleinzoon Lowie Landuyt. © Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Sinds februari wonen Margriet De Sloover en Eddy Bruneel, de vroegere uitbaters van café De Kleine Beer in Tielt, in een assistentieflat in Residentie Pitthem. Samen met de mensen van het wzc roepen ze voortaan elke laatste vrijdag van de maand de sfeer van hun volkscafé weer op.

“Voor mij was het houden van een café de normaalste zaak van de wereld, want ik ben opgegroeid in Café Batavia in Tielt, het café van mijn ouders”, vertelt Magriet (70). “Toen ik in 1985 met een eigen café begon leek dat voor mij een logische stap. Ik hield het café open en Eddy bleef werken als arbeider bij Injextru Plastics, waarbij hij ‘s avonds en tijdens het weekend hielp in het café. Het was een bruine kroeg in de ware zin van het woord, met bruine tafels met geruite tafellakens, waarbij het spaarkastje en de flipperkast niet mochten ontbreken.”

“Het was de tijd dat er nog vlot getrakteerd werd, dat de sfeer wat losser mocht zijn en dat, wanneer er meer dan drie mensen met dezelfde naam in het café zaten, de bazin mocht trakteren”, gaat Eddy (75) verder. “Naast de klassieke chips en Zwan-worstjes serveerden we ook een croque monsieur of een hotdog. Helaas ging onze gezondheid achteruit en besloten we in 1997 te stoppen met het café. Sinds februari wonen we in onze serviceflat in residentie Pitthem. We voelen ons hier meer dan goed en zijn weer dagelijks onder de mensen.”

Pop-upcafé

“Sinds Eddy en Margriet hier wonen, worden we regelmatig getrakteerd op sappige verhalen uit de caféperiode, waarbij we hen steeds zien opleven”, vertelt directeur Regine Moreel. “Zo ontstond het idee om één keer in de maand een pop-upcafé in de oude stijl in te richten, in de cafetaria van onze residentie. Iedereen was enthousiast en ‘t Beirke was geboren. Met oude tafels en stoelen, de nodige accessoires en een uitgenodigde accordeonspeler toveren we elke laatste vrijdag van de maand van 15 tot 18 uur de cafetaria om tot een bruine kroeg, waar iedereen welkom is, ook niet-bewoners.

We merken dat het concept aanslaat, want heel wat buren en omwonenden zijn al langsgekomen. Helaas wilde het weer nog niet mee, maar we hopen volgende maand ook het terras te kunnen gebruiken, wat de sfeer alleen maar nog beter zal maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier