Luna Darsun neemt deel aan Miss Travestie West-Vlaanderen: “Nu ga ik volledig voor winst”

Dennis ‘Luna Darsun’ Claerbout (met blauw lint) samen met tweelingbroer Anthony, aka Naomi Darsun. © GF
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op zaterdag 6 april heeft in domein Vossenberg in Hooglede de verkiezing van Miss Travestie West-Vlaanderen plaats. Een van de deelnemers is de in Knokke geboren kapper Dennis Claerbout (35), in het wereldje bekend als Luna Darsun. “Leuk is dat ik vaak samen shows doe met mijn tweelingbroer Anthony, hij met de naam Naomi Darsun”, zegt Dennis, die eindelijk eens de Miss-titel hoopt te veroveren.

Liefhebbers van chique en glamoureus uitgedoste dragqueens, in de volksmond ook wel ‘travestieten’ genoemd, kunnen op zaterdag april terecht in domein Vossenberg in Hooglede. Daar heeft de verkiezing van Miss Travestie West-Vlaanderen plaats. In het streng geselecteerde deelnemersveld – er zijn slechts vijf kandidaten – vinden we ook Dennis Claerbout terug. De man is afkomstig uit Knokke maar woonde ook een tijd in Blankenberge. Hij verblijft intussen al drie jaar in Waardamme, samen met zijn echtgenoot Kurt Timmerman. Dennis was eerder actief als afwasser in de horeca en als onderhoudsman bij het zwembad Lago in Brugge.

Eigen kapsalon

“Maar ik voelde me niet meer zo goed in mijn vel bij wat ik deed. Ik voelde dat ik iets miste in mijn leven. Mijn man Kurt heeft me dan aangeraden om toch mijn oude droom om kapper te worden te proberen realiseren”, zei Dennis toen we hem eerder interviewden naar aanleiding van de opening van zijn kapsalon in Waardamme vorig jaar. “En dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb me ingeschreven voor de eenjarige opleiding voor kapper en die heb ik met succes afgerond. Ook op mijn stageplaats waren ze heel tevreden over mij en kreeg ik te horen dat ik zowel met dames- als herenkapsels goed overweg kon.”

“Ik treed op in danscafés en discotheken, op feesten maar ook in bejaardentehuizen”

“Ik ben al langer gepassioneerd door schoonheid en creativiteit. Het is vanuit die passie dat ik gestart ben als kapper maar daar ligt ook de oorsprong voor de travestieshows die ik geef”, vertelt Dennis als we hem deze week opnieuw contacteren. “Al van heel jonge leeftijd maak ik me graag op en breng ik die vrouwelijke kant naar buiten.”

Miss Michelle

“De échte aanleiding om zelf actief te worden in de dragqueen- en travestiewereld is er gekomen door een optreden van travestiegezelschap Les Folles de Gand, dat ik samen met mijn broer zag in de Floréal. Dat zijn absolute topartiesten, het neusje van de zalm”, gaat Dennis verder. “Ik ben dan in gesprek geraakt met Miss Michelle, een van de leden van Les Folles de Gand en zij heeft echt een wereld voor me geopend. Van haar heb ik heel veel geleerd. En zo ben ik dus beginnen investeren in mooie outfits en de nodige make-up; best wel een dure aangelegenheid ik beleef er heel veel plezier aan.”

Dure kledij

Intussen doet Anthony vier à vijf shows per maand, naast zijn drukke job als zelfstandig dames- en herenkapper in Waardamme. “Ik treed zowat overal op: in danscafés en discotheken, op huwelijks- en andere feesten. Maar bijvoorbeeld ook in bejaardentehuizen. De kledij is erg duur dus we nemen zoveel mogelijk aan om het allemaal te kunnen bekostigen en er liefst ook nog iets aan over te houden”, zegt Dennis.

“Bijzonder leuk is dat ook mijn tweelingbroer Anthony sinds een klein jaar actief is in de wereld van travestie en dragqueens. Zijn artiestennaam is Naomi Darsun”, vervolgt Dennis. “We kunnen samen geboekt worden – daarvoor hebben we een speciale act uitgewerkt – en voor de mensen is dat natuurlijk wel een heel mooie en leuke attractie.”

Hoge verwachtingen

Intussen kijkt Dennis in spanning uit naar zaterdag 6 april, de finale van Miss Travestie West-Vlaanderen. “De deelnemers moeten twee defilés lopen en ook nog drie acts opvoeren, waarvan een opgelegd en twee vrij te bepalen”, legt Dennis uit. “En daarbij zal ik alvast voor een verrassing zorgen. Ik was eerder al eerste eredame Miss Kortrijk, tweede eredame Miss Goddess Belgium en twee keer tweede eredame Miss Drag Queen De Panne. Twee jaar geleden nam ik al eens deel aan deze Miss West-Vlaanderen maar toen liep het niet zo goed. Nu ben ik heel goed voorbereid en hoop ik echt de titel binnen te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier