Luitenant Alain Vanloo (60) in de bloemetjes gezet tijdens laatste werkdag bij de brandweer

Alain Vanloo (60) was sinds 1989 lid van de Brugse brandweer en was onder andere zonaal diensthoofd noodplanning. © JVM
Jan Van Maele
Jan Van Maele Medewerker KW

Met een stevig ontbijt en een powerpoint vol mooie herinneringen: zo werd vrijdagochtend in de brandweerkazerne van Brugge het pensioen van luitenant Alain Vanloo (60) gevierd. Hij was sinds 1989 lid van de Brugse brandweer en was onder andere zonaal diensthoofd noodplanning. “Ik kan iedereen alleen maar dankbaar zijn om hier aanwezig te zijn”, sprak Vanloo, die het afscheid niet had verwacht.

Hij is niet de man van de grote woorden of iemand die graag in de spotlights staat, maar vrijdagochtend was dat wél het geval. De collega’s van Alain Vanloo (60) verzorgden een afscheidsmoment voor de luitenant die na een carrière van 35 jaar bij de Brugse brandweer met pensioen gaat. “We zijn al blij dat hij mee wou komen naar hier”, glimlachten enkele collega’s. Bij zijn aankomst was de dankbaarheid toch van het gezicht van de luitenant af te lezen. Samen met zijn echtgenote nam hij de mooie woorden graag in ontvangst.

Loyale brandweerman

“Dit komt onverwacht. Ik ben bijna uit mijn bed gelicht om naar hier te komen”, sprak Vanloo met de glimlach alle aanwezigen toe. Naast zijn directe collega’s en zijn oude ploeg waar hij ploegoverste was, waren ook enkele externe relaties van de politie, haven en provincie present. Net zoals burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Alain was zonaal diensthoofd noodplanning en op die manier hadden we vaak contact. Zeker in de coronaperiode gebeurde dat zeer frequent”, herinnert De fauw zich. “Iedereen zal hem herinneren als een gedisciplineerd en loyaal brandweerman.”

“We kunnen alleen maar een applaus vragen voor je lange carrière waar je fier op mag zijn”

Alain Vanloo kwam op 1 april 1989 in dienst bij de Brugse brandweer. De jaren daarvoor was hij beroepsmilitair. Doorheen de jaren werkte hij zich op tot luitenant en zonaal diensthoofd noodplanning binnen de hulpverleningszone. “We kunnen alleen maar een applaus vragen voor je lange carrière waar je fier op mag zijn”, nam postoverste Jeroen Bonte het woord. “Het was misschien je wens om in stilte te vertrekken, maar toch wilden we je pensioen niet zomaar laten passeren. Alle mensen waarmee je frequent samenwerkte, gingen graag in op de uitnodiging.”

Iedereen dankbaar

Na de officiële woorden was er ook nog tijd voor een powerpoint waarin werd teruggeblikt op de carrière van de luitenant. “Ik kan iedereen hier aanwezig alleen maar dankbaar zijn. Gaande van de burgemeester tot mensen van de politie en de haven. En natuurlijk zijn er de brandweermannen. Jullie zijn zoals mijn kinderen en daar ben je al eens streng voor. Maar ik heb jullie vooral altijd willen beschermen”, besloot Alain Vanloo, alvorens samen met echtgenote en alle aanwezigen te genieten van het ontbijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier