Luc Decoster zoekt info over de Ieperse Kruisstraat

Luc Decoster samen met parochieverantwoordelijke Kris Coussens en Sofie Van de Wiele, medewerkster van het cultureel samenwerkingsverband CO7, bij het borstbeeld van Gerard Vermeersch in de Familiekring. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Er komt een boek over de Ieperse ‘Kruisstraat’, zoals de parochie ‘achter de statie’ in de volksmond genoemd wordt. Initiatiefnemer is Luc Decoster uit de Crescendostraat.

Luc Decoster heeft voor zijn boek al een duidelijke structuur voor ogen, in vier delen. Hij start met hoe de parochie gegroeid is, vervolgens hoe het leven evolueerde en veranderde, ten derde welke belangrijke en bekende personen er hebben gewoond en tenslotte de naslagwerken waaruit hij informatie heeft geput.

Luc Decoster: “In mijn zoektocht vond ik plots een merkwaardig borstbeeld van Gerard Vermeersch, toneelschrijver en toneelregisseur, televisie- en filmacteur, radiomaker en cabaretier. Hij woonde hier in zijn jonge jaren. Het borstbeeld werd ooit door de Jef Lesage-kring geschonken om de parochiale zaal Familiekring op te fleuren. Maar door verbouwingen was het beeld in een hoek aan het wegkwijnen. Ik ben blij dat we dit dankzij de parochie en de Kerkfabriek weer in zijn volle glorie en in een beschermend kastje, weer onder de aandacht kunnen brengen.”

Luc wil voor zijn boek nog heel wat meer info over de Kruisstraat verzamelen. En daarom doet hij een oproep: “Wie informatie over de geschiedenis van onze Kruisstraat heeft, mag contact met mij opnemen. Ook foto’s van voorgevels van zaken of van tuinen zijn zeer welkom!” Meer info bij Luc Decoster op 057 20 52 33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier