Luc (68) is mantelzorger van vrouw Ludwina (72): “De Antenne ontlast me even”

De Fonkel ontving een cheque van 1.665 euro, de opbrengst van de spaghetti-actie in Home Vrijzicht. We zien referenten dementie Lies Degrendel, Joyce Lermyte, Phebe Bloes en Lindsay Stalpaert, directeur Stefan Devlieger en mensen van De Fonkel. © EG
Redactie KW

Ludwina Logie, een gepensioneerde leerkracht van De Vlam in Vlamertinge, kreeg ruim twee jaar geleden te horen dat ze aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Samen met haar echtgenoot Luc Struye vindt ze steun in De Antenne, een onderdeel van woonzorgcentrum Home Vrijzicht in Elverdinge.

“De Antenne is een extra dienst van het Infopunt voor Dementie”, vertelt Joyce Lermyte van Home Vrijzicht. “Het is bedoeld om thuiswonende mensen met dementie, naast de bestaande dagverzorgingscentra in de regio, te helpen. De Antenne biedt betekenisvolle activiteiten aan die de deelnemers stimuleren en ondersteunen, terwijl de mantelzorger even wat ademruimte krijgt. Zo zorgen we voor een betere balans in de zorg en het welzijn van iedereen.”

“Ik kan mijn vrouw nooit alleen laten, want ze heeft voor alles hulp nodig” – Luc Struye

“Een drietal jaar geleden begonnen we het Infopunt voor Dementie”, vervolgen de ergotherapeuten, die als referenten dementie meewerken in het Infopunt. “Het is de bedoeling dat wij vragen beantwoorden van mensen die in een thuissituatie met dementie te maken krijgen. We zijn heel laagdrempelig. Wie de diagnose van dementie krijgt, zit nu eenmaal met heel veel vragen. We werken ook nauw samen met vzw De Fonkel, een buddywerking voor jongdementie.”

Meer dan mantelzorger

Ludwina Logie (72) is een gepensioneerde leerkracht van vbs De Vlam in Vlamertinge. Ruim twee jaar geleden kreeg ze te horen dat ze aan alzheimer lijdt. Ook voor haar man Luc Struye (68), die werkte als pedagogisch directeur bij De Lovie, brak een moeilijke tijd aan. “Ik was zinnens om na mijn actieve loopbaan als vrijwilliger aan de slag te gaan bij De Lovie”, vertelt Luc. “Maar ik heb daar vlug een punt moeten achter zetten. Ik heb gekozen om voluit voor de zorg van mijn vrouw te gaan. Ik noem mij 120 procent mantelzorger, want we hebben ervoor gekozen om samen die weg op te gaan. Alzheimer begon bij Ludwina met het vergeten van kleine zaken, maar ze voelde wel dat er wat scheelde. Vorig jaar heeft ze haar heup gebroken en toen is ze achteruit gegaan. Met aangepaste medicatie is het wat verbeterd, maar ik moet er toch altijd voor haar zijn. Ik kan haar niet alleen laten, want ze heeft voor alles hulp nodig.”

Balans

“Als mantelzorger van iemand die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, maak je veel fasen door”, vervolgt Luc. “Momenteel kan ik nog goed voor mijn vrouw zorgen, maar er komt een moment dat het niet meer lukt. Dat zien we dan later wel. Er zijn periodes dat het goed gaat, maar er zijn ook momenten dat mijn vrouw mij na 46 jaar huwelijk niet meer herkent. Dit komt hard aan, maar ik probeer ermee om te gaan. ‘s Avonds stop ik mijn vrouw in bed en zeg dan dat ik in de living nog iets ga drinken. Als ik dan boven kom, slaapt ze al goed. Ik sport graag en ‘s morgens sta ik om 6 uur op om te lopen. Tegen half acht ben ik weer thuis en dan slaapt Ludwina nog. Zo kan ik haar helpen opstaan en de dag starten.”

“De Antenne is ook voor mij een grote meerwaarde. Ik word even ontlast, zodat ik zelf ook eens iets kan doen. Er komt thuis gelukkig ook iemand helpen bij de verzorging en onze dochter springt eveneens bij. Zolang het kan, willen we samen blijven en zal ik voor haar zorgen”, besluit Luc.

Infopunt Dementie in de Veurnseweg 538 in Elverdinge. Meer info: 057 22 41 80 of dementie@homevrijzicht.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content