Loslopend hangbuikvarken in Lendelede laat zich uiteindelijk toch vangen en zoekt nieuw baasje
Het hangbuikvarken dat al enkele maanden op de hoek van de Beiaardstraat en de Winkelsestraat in Lendelede rond zwerft, is gevangen. Het dier was de medewerkers van dierenasiel De Leiestreek uit Zwevegem wekenlang te slim af. Uiteindelijk moest er een dierenarts met verdovend pijltjesgeweer opgetrommeld worden.
De laatste weken kregen de politie van Lendelede of het dierenasiel in Zwevegem elke dag wel een melding. Op de velden op de hoek van de Beiaardstraat en de Winkelsestraat in Lendelede liep een hangbuikvarken los. En dat is veel inwoners opgevallen. “We probeerden hem al een hele tijd te vangen. Maar hij was ons steeds te vlug af”, aldus Veerle Debaillie, verantwoordelijke van het asiel in Zwevegem.
Perfect naar zijn zin
Volgens buurtbewoners zwierf het dier er al sinds de zomer rond. Soms verdween hij enkele dagen, maar sinds kort leek hij het stukje veld in Lendelede als zijn thuis te beschouwen. “Niet verwonderlijk”, aldus Veerle. “Hij had er lekker gras, kon er aardappelen opgraven en af en toe brachten mensen uit de buurt hem zelfs wat brood. Slapen deed hij in de lekker in de door de zon opgewarmde serres in de buurt. Hij had het daar perfect naar zijn zin.”
Omdat het dier wel wat schade veroorzaakte in tuinen en veldjes in de buurt en hij een gevaar kon zijn in het verkeer, vond de gemeente Lendelede toch dat hij (of zij) snel gevangen moest worden. Voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Het wordt bovendien steeds kouder en varkens hebben niet bepaald een dikke vacht. Alleen bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan.
“Hangbuikvarkens zijn niet bepaald onze afdeling”, lacht Veerle. “We weten perfect hoe je een hond of kat moet vangen, maar zo een beest van 100 kilo… Dat is andere koek. Maar er was een dier in nood, dus we deden onze uiterste best.”
Grove middelen
Een speciaal aangekochte vangkooi van 1.80 meter lang, moest helpen. Maar al snel bleek dat varkens slimme dieren zijn. “Hij liet telkens een pootje uit de kooi. Zo kon hij bij al het lekkers, maar klapt de val nét niet dicht. We hebben het zelfs geprobeerd met aardbeien. Maar ook dat mocht niet baten. Hij had natuurlijk ook niet echt honger, met al dat lekkers in de buurt.”
Er zat dus niets anders op dan op woensdagvoormiddag de grove middelen in te zetten. Een dierenarts met verdovend pijltjesgeweer kon het hangbuikvarken verdoven. “We hadden hem uiteraard liever op een rustige, vriendelijke manier gevangen”, aldus Veerle. “Maar dat kost tijd en in deze situatie was die er niet meer. Mijn medewerkers en ik zijn bewust niet gaan kijken hoe het varken gevangen werd. Zo hopen we dat hij ons niet zal associëren met die gebeurtenis. Want hij is eigenlijk best lief. Als hij je ziet kwispelt hij zelfs met zijn staartje.”
Baasje gezocht
Dat doet de asielmedewerkers vermoeden dat het varken als huisdier gehouden werd en goed overweg kan met mensen. Een eerdere oproep in onze krant leverde echter geen eigenaar op. “Nu zijn we dus dringend op zoek naar een baasje”, aldus Veerle. “Want op dit moment zullen we het dier in een hondenkennel moeten plaatsen en dat is alles behalve ideaal. Vandaag wordt hij nog getest op een paar ziektes, daarna kan hij eigenlijk onmiddellijk vertrekken naar een nieuwe thuis.”
Wie overweegt om het dier een thuis te geven, denkt daar best wel goed over na. Volgens Veerle gebeurt het wel vaker dat hangbuikvarkens ergens gedumpt worden. De dieren zijn erg schattig als ze klein zijn, maar eens volwassen kunnen ze tot 100 kilo wegen. Ze richten vaak veel schade aan in hun verblijf omdat ze dolgraag graven en kunnen tot 15 jaar oud worden. Het geslacht of de leeftijd van het hangbuikvarkentje uit Lendelede zijn voorlopig nog onbekend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier