Loopfietsjeskoers tijdens parochianenkoers in Kanegem

V.l.n.r. Ruben Desmet, Mathieu Verbrugghe, Ruben Desmet en Matisse De Groote. Ook Basile (3) en Géraume (5), de zoontjes van Mathieu, staan op de foto. Wout Devriese was verontschuldigd. © Wouter Meeus
Redactie KW

Op kermiszondag 30 juni vindt in Kanegem al voor de 23ste keer een parochianenkoers plaats. Voor het eerst is die koerstraditie in handen van vijf jonge Kanegemnaars, die meteen ook enkele nieuwigheden introduceren. Zo is er straks voor het eerst een loopfietsjeskoers.

Matisse De Groote (23), Robin Desmet (25), Ruben Desmet (25), Mathieu Verbrugghe (35) en Wout Devriese (20) droegen vorig jaar ook al een steentje bij achter de schermen, maar dit keer neemt het vijftal de fakkel definitief over van de vorige generatie. “Ongeveer drie jaar geleden, in volle coronatijden, zijn we met een fietsclubje gestart”, legt Matisse uit. “Sindsdien rijden de meeste van ons elk jaar mee met de parochianenkoers. Het vorige bestuur was op zoek naar opvolging en toen we de vraag kregen om de fakkel over te nemen hebben we eigenlijk geen moment geaarzeld.”

Volkse traditie

“Het is een fijne, volkse traditie die heel Kanegem naar buiten brengt”, gaat Mathieu verder. “Sterker nog, zonder de parochianenkoers zou de kermis eigenlijk niet zoveel voorstellen. Bovendien brengt het ook altijd heel wat supporters op de been, want nagenoeg alle renners zijn bekende gezichten. Heel bewust houden we de drempel laag voor deelnemers.”

“Alleen (oud-)Kanegemnaars of leden van Kanegemse verenigingen zonder competitievergunning mogen mee rijden. En zo hadden we vorig jaar toch een mooie 34 deelnemers aan de start. Zelf fietsen we trouwens ook opnieuw mee. Gelukkig kunnen we tijdens de koers rekenen op helpende handen.”

Gekke fietsen

Nieuw is dat er ook een loopfietsjesrace voor kinderen op het programma staat, terwijl iets oudere kinderen zullen kunnen genieten van gekke fietsen in de zone tussen café de Kalkoven en de kerk. “De koers start pas om 16 uur. Vorig jaar merkten we dat dat wel wat geduld vergt, zeker bij gezinnen met kinderen. Daar passen we nu een mouw aan met de loopfietsjesrace. Zo hopen we nog meer volk op de been te krijgen.”

Inschrijven voor de koers kost 5 euro en kan de dag zelf vanaf 14.30 uur in café ‘t Vliegend Peerd. Er worden 15 ronden van 3 kilometer gereden. (SV)

Alle info op de Facebookpagina van De Kanegemse Trappers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier