Longarts AZ Delta: “We zijn voorbereid op druk najaar in het ziekenhuis”

Ingel Demedts: "Covid-19 is een deel van ons leven. En dat zal nog even zo blijven." © Marc Wallican
Philippe Verhaest

De coronacurves zitten overal in stijgende lijn, ook in onze provincie. Reden tot paniek is er niet, zegt longarts Ingel Demedts. “Maar we moeten dringend de basismaatregelen weer strikt opvolgen”, zegt hij.

De heropflakkering van het coronavirus komt voor Ingel Demedts (45), longarts bij AZ Delta in Roeselare, niet als een complete verrassing. “De scholen zijn twee weken open en heel veel Belgen zijn teruggekeerd vanuit hun vakantiebestemming. Dit zat er aan te komen”, zegt hij.

“Bovendien is het voor veel mensen almaar moeilijker om de coronamaatregelen nauw op te volgen. Ergens te begrijpen, want na een half jaar is het niet evident om je sociaal leven tot een minimum te beperken. Wat niet wil zeggen dat de teugels ook effectief gevierd mogen worden. Integendeel: de komende weken worden cruciaal en moeten we onze basisregels rigoureus opvoeren.”

lockdownfeestjes

Aan het begin van de pandemie riep de arts op om lockdownfeestjes absoluut te vermijden. “Toen maakte iedereen zich razendsnel de juiste mentaliteit eigen, dat is nu opnieuw nodig. Daarom hebben we nood aan duidelijke communicatie vanuit één orgaan: de Nationale Veiligheidsraad. Het is dringend tijd dat daar nog eens de puntjes op de i worden gezet. Maar tegelijk moet een soort gulden middenweg gevonden worden. De cultuur van dingen verbieden moeten we inruilen voor perspectief en de nadruk leggen op wat wél kan.”

Beter voorbereid

Het najaar belooft druk te worden, zegt Ingel Demedts. “De huisartsen hebben nu al de handen vol en die trend zal ongetwijfeld naar de ziekenhuizen overwaaien. Het grote verschil met maart en april wordt dat de andere ziekenhuisactiviteiten nu niet stilgelegd zullen worden.”

“Toen werden alle niet-dringende ingrepen en onderzoeken uitgesteld, maar daar dragen we eveneens de gevolgen van. Tumoren werden bijvoorbeeld later ontdekt. Er komt opnieuw een stevige periode op ons af en covid-19 is een vast onderdeel van ons leven geworden. En dat zal nog even zo blijven. We zijn wel beter voorbereid op een nieuwe grote golf. Zes maanden geleden was corona nog een grote onbekende, dat is nu niet langer het geval.”

Ingel hoopt dat de klassieke verkoudheden straks niet voor een tsunami aan bezorgde patiënten zullen zorgen. “We moeten vermijden dat mensen voor het minste hoestje of kleinste snottebel zichzelf in quarantaine plaatsen. Veel en snel testen is daarbij een hulpmiddel, maar dan moet dat wel efficiënt kunnen gebeuren. Koorts blijft een belangrijke graadmeter.”

Reden tot paniek is er niet, vindt de longarts. “Dat is een slechte raadgever, maar de huidige cijfers zijn wel een signaal dat we alert moeten blijven. Ik kan enkel iedereen aanraden om de basismaatregelen goed te volgen: handhygiëne, mondmaskers en afstand houden. En gebruik in elke situatie gewoon je gezond verstand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier