Lokaal partnerschap Westhoek wil kwetsbare groepen helpen

Vooraan zittend v.l.n.r. Malika Dahdah (vzw Arktos), Collette Laetitia van De Sleutel; staand v.l.n.r. Bart Tytgat (Eminio coach), Annemie Verhaeghe (VDAB), Gwenny Jodts (groep Intro, coach lokaal partnerschap Westhoek), Thea Vandenbussche (Argos Coach), Leen Ryckewaert (Emino teamcoach/projectcoördinator), Senta Lobeel (Vondels vzw+coach), Nando Mahieu (CAW/Westup) en Sam Sabbe (De Lovie coach). © Annie Callewaert
Redactie KW

Donderdag vond in CC Heuvelhuis in Houthulst het startmoment voor het lokaal partnerschap Westhoek onder ruime belangstelling van een 130 mensen plaats.

“De aanleiding voor dit partnerschap is de complexiteit aan en combinatie van problemen in de volgende drie doelgroepen: jongvolwassenen (18-30 jaar), zorgwekkende aanbodmijders en personen met een migratieachtergrond. De problemen waarmee deze groepen kampen zijn verslaving, geestelijke gezondheid, woonnood, detentieverleden, criminaliteit, enz. waardoor deze personen niet of nog niet kunnen toegeleid worden naar werk of zinvolle dagbesteding.”

Referentieregio’s

“Europa WSE (Werk en Sociale Economie) en de Vlaamse Overheid willen met de projectoproep Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen die eind 2023 gelanceerd werd, samenwerkingen tot stand brengen tussen VDAB, lokale overheden en andere relevante dienstverleners. Het doel is om op een duurzame en dynamische manier te reageren op de uiteenlopende behoeften en vragen van mensen met complexe problemen, om hen te helpen bij het vinden van werk.”

“Om dit te realiseren mochten referentieregio’s uit Vlaanderen projecten indienen waarbij de focus moest liggen op het faciliteren van een dienstverlening om werkzoekenden en niet-beroepsactieven met een complexe multi-problematiek te bereiken. Via die nieuwe dienstverlening wil men die zeer kwetsbare groep helpen om vanuit hun context, gehoord/gezien te worden rond hun uitdagingen zodat ze ten volle kunnen participeren aan de samenleving, en op termijn ook aan de arbeidsmarkt.”

Werkingsbudget

Het lokaal partnerschap Westhoek is een interdisciplinair samenwerkingsverband dat een laagdrempelig, outreachend en aanklampend, breed generalistisch, flexibel, krachtgericht dienstverleningsaanbod ontwikkelt voor de meest kwetsbare doelgroepen. Het Lokaal Partnerschap Westhoek startte op 1 januari 2024 en kent een duurtijd van 6 jaar (tot eind 2029).

Het totale werkingsbudget beschikbaar voor het Lokaal Partnerschap Westhoek is vastgelegd op 608.890,35 euro per jaar. Er wordt een jaarlijkse projectsubsidie voorzien van 426.223,25 euro vanuit Europa WSE en de Vlaamse Overheid. De Lokale Besturen uit de Westhoek en VDAB voorzien allebei in een jaarlijkse cofinanciering van 91.333,55 euro (dus VDAB en lokale besturen samen 182.667,10 euro cofinanciering per jaar).

De Partners zijn: dienstverlenende Vereniging Westhoek als promotor en penhouder namens de Lokale Besturen uit de Westhoek, CGG Largo, Kompas, VDAB, De Lovie, Ligo, Argos, De Sleutel, Vondels, Arktos, Emino, CAW Centraal-West-Vlaanderen en Groep Intro die allen medewerkers ter beschikking stellen in een interdisciplinair team van coaches aangestuurd door een coördinator.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier