Lokaal Dienstencentrum De Parette trekt met zijn clubwerkingen de buurt in: “Mensen samenbrengen”

Jan Molenaar en Ismael nemen het op tegen Delfine en schepen Lynn Callewaert. Louise Desloovere, centrumleider LDC De Parette, is scheidsrechter van dienst. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In Lokaal Dienstencentrum De Parette valt er elke dag wel iets te beleven. “Onze clubwerkingen en activiteiten brengen buurtbewoners samen op het Paretteplein 19 in Harelbeke. Maar er is meer: nog tot en met 20 september breekt De Parette uit naar zijn prioritaire wijk, de Bloemenwijk op Overleie.”

Onder de noemer ‘Elke dag iets te beleven’ gaat Zorgbedrijf Harelbeke de baan op, in dit geval naar het Rode Kruisplein op wijk Overleie waar een pingpongtafel, schommel, klimrek, glijbaan en springrek staan. “Mensen samenbrengen doen we niet enkel in ons lokaal dienstencentrum, maar ook in de buurt. We zetten extra in op het creëren van ontmoeting in de prioritaire wijken. Elke weekdag is er iets. De Parette breekt namelijk letterlijk uit zijn vertrouwde locatie en trekt met de meeste clubwerkingen en activiteiten naar de wijk”, zegt voorzitter Zorgbedrijf Harelbeke Lynn Callewaert. “Denk aan breien in het wijkhuisje in de Korenbloemstraat tot pingpongen op het Rode Kruisplein. Elke buurtbewoner kreeg voordien een gedetailleerd overzicht met wat er allemaal te beleven valt”, vult Louise Desloovere aan als centrumleider LDC De Parette van Zorgbedrijf Harelbeke. Men kan alle activiteiten ontdekken, gratis deelnemen en het team van De Parette leren kennen bij een kopje koffie en een koekje.

Buurtgerichte zorg is belangrijk

In de wijken Kollegewijk, Bavikhove en Overleie gaan de centrumleiders van de lokale dienstencentra van het Zorgbedrijf aan de slag om samen met de buurt een zorgzame buurt te creëren. “In een zorgzame buurt kennen de buurtbewoners hun buur en kunnen ze terecht voor ontspanning. De clubwerking van De Parette nodigt de buurtbewoners uit om met hun club kennis te maken”, zegt Lynn.

Een voorbeeld van de wijkwerking is het wijkhuisje aan de Korenbloemstraat, dat een heuse mini-serre heeft, is ‘Het stekjesplekje’. Het opzet is eenvoudig: stekjes, kleine plantjes of zaadjes op overschot kan je benoemen en achterlaten in het kastje. In ruil kan je een ander stekje meenemen. “Dat draait bijzonder goed, we horen regelmatig dat er veel stekjes geruild worden”, aldus Louise.

Veel van de activiteiten draaien op vrijwilligers: een van hen is Jan Molenaar. Hij werd na zijn carrière als godsdienstleraar en informaticus vrijwilliger. “Buurtgerichte zorg is belangrijk. Ik geniet volop van de sociale contacten. Mijn levensmotto is namelijk ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier