Lokaal bestuur wil in zee gaan met Curando voor uitbreiding wzc De Stek: “De zorg zal betaalbaar blijven”
Het Damse lokaal bestuur wil voor de geplande verzelfstandiging en uitbreiding van woonzorgcentrum De Stek in Sijsele onderhandelen met de grote zorggroep Curando. “We waken erover dat de zorg betaalbaar blijft en indien nodig trekken we als OCMW daarvoor bijkomende middelen uit”, stelt schepen en OCMW-voorzitter Filip Babylon.
Het stads- en OCMW-bestuur van Damme maakten eerder al de intentie bekend om De Stek – op de zorgsite in de Brouwerijstraat in Sijsele – uit te breiden van 71 plaatsen naar 99. Het project is opgenomen in de meerjarenplanning 2020-2025. De uitbreiding, met daarbij ook een sociaal dienstencentrum, zou in 2025 een feit moeten zijn. Om dat te realiseren wil het lokaal bestuur een zorgvereniging oprichten waarbij een externe partner betrokken wordt, om expertise en financiële middelen in te brengen.
Al bij de realisatie van De Stek, in 2014 – toen de bewoners van het oude rusthuis in Damme centrum de verhuis maakten naar Sijsele – werd geanticipeerd op een uitbreiding van de capaciteit. “De technieken van dit gebouw – zoals aansluitingen, nutsleidingen en installaties – zijn berekend op een mogelijke capaciteitsverdubbeling”, verduidelijkte schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Filip Babylon (CD&V+) op de jongste gemeenteraad. “Dit geldt eveneens voor de gemeenschapsruimtes, zoals keuken, cafetaria en ondersteunende diensten.”
Desnoods trekken we daarvoor extra middelen uit
Op diezelfde gemeenteraad legde de meerderheid ook het voorstel voor om als externe partner te kiezen voor de vzw Curando O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede. Deze christelijk geïnspireerde zorggroep runt tien woonzorgcentra, zeven dagverzorgingscentra, acht centra voor kortverblijf, vier lokale dienstencentra en tal van assistentiewoningen verspreid over negen sites. Daarnaast biedt Curando ook thuisverplegingsdiensten aan.
“Net zoals het OCMW zet Curando in op een kwalitatieve, continue, toegankelijke, transparante, maar ook betaalbare zorgverlening. En net als bij de werking van het OCMW zijn ook bij Curando uniciteit, waardigheid, levenskwaliteit, autonomie, participatie en gelijkwaardigheid kernbegrippen”, liet Babylon verstaan.
Hij verduidelijkte ook waarom de samenwerking met een externe partner niet onderworpen is aan de reglementering op overheidsopdrachten. “Het spreekt voor zich dat de onderhandelingen moeten gebeuren met respect voor de beginselen van behoorlijk bestuur. Dit betekent dat het OCMW, wanneer het onderhandelingen wenst op te starten met één specifieke partner, aan de hand van concrete en objectieve elementen moet aantonen dat deze partner zich in een unieke positie bevindt. Die unieke positie kan dus gelegen zijn in onder meer een uniek aanbod op het grondgebied, expertise en knowhow, erkenningen en mogelijkheid tot complementaire samenwerking. Wij zijn er dus van overtuigd dat Curando zich in zo’n unieke positie bevindt.”
Van 54 naar 70 euro?
De oppositiefracties N-VA en Damse Belangen waren minder overtuigd van de samenwerking met Curando. “Eens te meer versterkt CD&V de verzuiling door samen te werken met een duidelijk katholieke organisatie”, hekelde Jan Van Meirhaeghe (N-VA). Net als Damse Belangen had Jos Millecam (N-VA) vragen bij de betaalbaarheid voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Daarover stelde de oppositie eerder al vragen nadat experts op een uiteenzetting tijdens de gemeenteraad eind juni hadden geopperd dat de dagprijzen zouden moeten stijgen van 54 naar bijna 70 euro.
“De dagprijs zal een politieke beslissing zijn die we hier samen op deze gemeenteraad zullen nemen. Uiteraard zullen we de betaalbaarheid bewaken en desnoods trekken we daarvoor met het OCMW zelf extra middelen uit”, repliceerde schepen Babylon.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier