Lijsttrekkers Vlaams Belang kustgemeentes binden samen de strijd aan tegen overlast en asociaal gedrag met Knock-Out-plan

Maria Keymolen, voorzitter Vlaams Belang Koksijde. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Topzomerdagen bezorgen het kusttoerisme een boost, maar de kustgemeentes worden ook geconfronteerd met de keerzijde van de medaille: helaas laten de strandbezoekers ook tonnen afval achter op de stranden. Verbolgenheid alom, massa’s werk voor de zwerfvuilruimvrijwilligers van Proper Strand Lopers, en stof tot discussie bij de lokale overheden en op de sociale media. De Vlaams Belang-lijsttrekkers van de kustgemeentes schieten daarom samen in actie met hun Knock-Out-plan om de overlast en het asociale gedrag aan te pakken.

De ernstige overlast en vervuilingen van de voorbije dagen in meerdere kustgemeenten, waren voor de lijsttrekkers van Vlaams Belang de druppel die de emmer deed overlopen. Ze eisen een kordate aanpak van het probleem, niet alleen door de lokale politiezones maar ook met de steun van de federale politie. “Hoog tijd voor de invoering van ons Knock-Out-Overlastplan”, aldus Vlaams Parlementslid en lijsttrekker voor Oostende Tom Lamont. In Knokke-Heist ontstonden zelfs op verschillende locaties knokpartijen, deze werden weggezet als een gevolg van het warme weer. In Oostende hadden ze naast verscheidene rellen ook last van enorme vervuiling op het strand; de schokkende beelden gingen viraal op sociale media en de Proper Strand Lopers haalden er na één warm weekend op een vloedstrook van 500 meter maar liefst 4000 liter afval op. “Hoog tijd voor de invoering van ons Knock-Out-Overlastplan”, herhaalt Lamont. “Dat plan voorziet in scherpere maatregelen tegen overlast en criminaliteit in de kustgebieden en onder meer in scherper politietoezicht via identiteitscontroles, ondersteuning van de federale politie en een gecoördineerde aanpak via een taskforce.”

Volgens Vlaams Belang moeten de lokale overheden de focus verschuiven van preventie naar repressie, ligt het aantal bestrafte wandaden te laag, wat zorgt voor een gevoel van straffeloosheid. “De lokale ordediensten moeten bij elk incident onmiddellijk optreden en, naargelang de ernst van de feiten, moeten administratieve sancties volgen via GAS-boetes, of dient er geverbaliseerd te worden in geval van ernstige feiten”, aldus Maria Keymolen, lijsttrekker voor Vlaams Belang Koksijde.

Door de krachten te bundelen willen de Vlaams Belang-lijsttrekkers van de kustgemeenten de identiteit van de kust beschermen, het toeristische karakter en de daarmee gepaard gaande economische sector vrijwaren en de veiligheid van de inwoners garanderen. De lokale lijsttrekkers en afdelingen leggen dit plan samen op tafel en nemen het in elke kustgemeente op in het verkiezingsprogramma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier