Lifesavers meten zich in zee in Oostende

De Board Race is één van de proeven tijdens Filcow in Oostende. (foto Stef Feys)
Redactie KW

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”

Filcow staat voor Flanders International Lifesaving Competition Open Water en wordt voor de 20ste keer georganiseerd door de Vlaamse Reddingsfederatie voor sportmensen, redders en atleten die de lifesavingsport beoefenen. “Zowel op het strand als in open water, de zee, nemen zij het tegen elkaar op, tegen de tijd in verschillende proeven. “Zo is er de Board Race waar ze met een plank op zee een parcours van zo’n 800 meter afleggen om dan met hun board over de finish op het strand te komen”, legt voorzitter Karel Logghe uit.

Verder is er onder meer Surfski met een soort van kajak, simultaan aan de wedstrijd Board Race. De Ocean Man of Woman is de koninginnenproef waarin men proeven na elkaar doet: zwemmen, board, surfski en lopen. “Dit is een van de meest vermoeiende, uitdagende onderdelen. Over acht jaar zou dit wel eens een olympische discipline kunnen worden”, weet Logghe.

Strandevents

Filcow staat tevens voor proeven in team en enkele strandevents. “Zoals na twee kilometer doorheen het mulle zand aan een zo hoog mogelijk tempo proberen aan de finish te komen. Een andere (afvallings)proef, Beach Flags, bestaat erin dat de atleten op hun buik liggen, 180 graden draaien, recht springen en een sprint doen om een van de vlaggetjes te nemen. Wie er geen heeft, valt af. Wie het laatste vlaggetje te pakken krijgt, wint.”

Kustredders

De voorzitter merkt dat de sport meer en meer belang krijgt. “Reddend zwemmen of lifesaving is noodzakelijk. Nog al te vaak zijn mensen en jongeren het slachtoffer van de verdrinkingsdood. Mocht iedereen deze sport beoefenen zou die kans minder zijn. We merken tevens dat meer kustredders kennismaken met de sport. Het bewijs is er, met de aankoop van boards zodat ze zich nog sneller naar het slachtoffer kunnen begeven.”

(ACR)

Info: https://filcow.be.