Lieve (58) zorgt al 30 jaar voor weeskinderen in Congo: Bayakavrienden vieren jubileum

Lieve Leenknecht in haar natuurlijke habitat in Popokabaka: tussen haar weeskinderen. © Patrick Leenknecht
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

De Bayakavrienden van Zwevezele mogen een speciaal jubileum vieren, want het is het precies 30 jaar geleden dat Lieve Leenknecht (58) naar het verre Congolese Popokabaka trok om er te zorgen voor de opvang, zorg en onderwijs voor weeskinderen. Wat in die tijd allemaal werd gerealiseerd, is ronduit indrukwekkend. Allemaal met de hulp van een kleine groep vrijwilligers. Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober wordt in Zwevezele alvast een memorabel feestweekend voorbereid.

Popokabaka – Popo voor de vrienden – ligt in het hart van de provincie Kwango, aan de grens met Angola. Hier, in deze groene, heuvelachtige uithoek van Congo, begon Lieve Leenknecht zich eind 1994 in een klein hutje ‘de paillotte’ de zorg voor weeskinderen aan te trekken. Ze werd er geconfronteerd met het onzekere lot van baby’s die bij de geboorte hun mama verloren en met de smeekbedes van wanhopige vaders.

Wat begon met een hutje is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardig weeshuis Bethlehem waar zo’n 70 weeskinderen verblijven. Er is ook een volwaardige lagere school met zo’n 100 kleuters en zo’n 200 leerlingen. Sommige weeskinderen hebben nog wel ouders, die echter financieel niet in staat zijn om voor hun kroost te zorgen.

Het hutje van weleer werd een volwaardig centrum voor weeskinderen

Wat er in Popo inmiddels is gerealiseerd, zuiver door schenkingen, initiatieven en de verkoop van pakjes koffie, is ronduit indrukwekkend. Eerst het weeshuis Bethlehem (1999), een kleuterschool (2005), een lagere school met zes klassen (2011), een waterput (2013), bureaus, een sanitaire blok, een leraarskamer (2015), zeven kleine visvijvers (2016), een herberg voor tijdelijk logies en vergaderruimte (2017), een varkensstal (2017), een polyvalente zaal, ondergrondse waterreservoirs, transithuisjes, een maniokmolen, een nieuwe keuken… Dit jaar wisten de vrienden van Bayaka in onze regio meer dan 4000 pakjes koffie te verkopen, waarmee extra stapelbedden, matrassen, muskietnetten en de nodige dakherstellingen konden worden betaald.

Feestweekend

“Jaarlijks houden we in oktober een info-avond”, vertelt Bayaka-voorzitter en Lieve’s broer Geert Leenknecht. “Dit jaar wordt dat beslist een extra feestelijk feestweekend op zaterdag 19 en zondag 20 oktober met een plechtige misviering in aanwezigheid van de bisschop, een maaltijd, een Afrikaanse markt met verkoopstandje en een powerpoint-presentatie over wat Lieve in 30 jaar zoal heeft gerealiseerd. Iedereen is daar van harte welkom. De Bayakavrienden zijn zo’n 30 à 40 vrijwilligers, die zich graag voor haar inzetten.”

Wie lid wil worden van de Bayakavrienden of hen financieel wil steunen, kan een bijdrage van €40 of meer storten op het reknr. BE22 3800 1632 2747 van Bayakavrienden, Marktplein 33, 8750 Zwevezele. Info: 051 61 32 44 – 0495 41 27 15 – Mail: bayakavrienden@telenet.be. Web: www.bayakavrienden.be.

Lees meer over: