Lieselotte (23) organiseert dartstornooi om kosten voor ziek paard te dragen: “Loopt gemakkelijk op tot 500 euro per maand”

Lieselotte maakte de belofte om voor haar paard te zorgen tot het einde van zijn dagen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vier jaar geleden erfde Lieselotte Verburgh het paard Velo D’andain. Ruim twee jaar geleden werd echter duidelijk dat het dier zware artrose had op de achterste poten. De maandelijkse kosten voor controles en medicatie lopen dan ook hoog op. “Hij kost mij gemakkelijk 500 euro per maand, maar ik heb hem beloofd dat ik zijn laatste baasje zou zijn”, zegt ze. In mei organiseert ze een dartstornooi om zichzelf wat ademruimte te geven.

Haar hele leven had ze van een eigen paard gedroomd. Toen ze vier jaar geleden via een vriendin te horen kreeg dat het baasje van Velo D’andain niet meer voor hem kon zorgen, greep Lieselotte haar kans. “Ik kreeg hem gratis, een droom die uitkwam”, zegt ze. “Ik wist dat er maandelijkse kosten zouden zijn voor de stalling, maar die dure aankoop zou me nooit gelukt zijn. Een geschenk uit de hemel dus. Ik ben die mensen dan ook erg dankbaar.”

Hevige pijn

Uiteindelijk bleken Lieselotte en D’andain de perfecte match. “Ik weet heel weinig uit zijn verleden”, vervolgt de jonge vrouw. “Ik weet dat hij nog wedstrijden heeft gelopen, maar hij veranderde enkele keren van baasje. Ruim twee jaar geleden begonnen de problemen. Hij begon te manken en te steigeren van de pijn. Initieel dacht ik dat het door zijn zadel kwam, maar dat bleek niet zo te zijn.”

Na verschillende onderzoeken werd alles duidelijk: Velo D’andain had artrose op zijn achterste poten. Vermoedelijk kampte hij daar al jaren mee. “In het begin kon ik hem nog berijden, maar na verloop van tijd merkte ik dat hij te veel last had. Drie maanden geleden verergerden de problemen opnieuw en nu mag hij zelfs geen wandelingen meer maken. De veearts maakte duidelijk dat hij met pensioen is, al kan een paard zelfs 30 jaar worden. Hij is er amper 14”, aldus de Oostendse.

Belofte

De kosten voor de stalling, maar vooral voor de bezoeken van de veearts en de medicatie, lopen maandelijks hoog op. “Velo D’andain kost mij gemakkelijk 500 euro per maand, soms zelfs meer”, zegt Lieselotte. “Toen hij bij mij terechtkwam, maakte ik de belofte dat ik voor hem zou zorgen tot het einde van zijn dagen. Die belofte wil ik nakomen. Hem zomaar wegdoen omdat hij het moeilijk heeft, dat wil ik niet. Ik zou het gewoon niet over mijn hart krijgen. Ik wil dat hij zijn oude dag op een menswaardige manier kan beleven. Al moet ik daarvoor extra werken om alle kosten te betalen. Hij is mijn leven en ik zou zelfs mijn eten voor hem laten. Toen hij in mijn leven kwam, veranderde alles en daar ben ik hem dankbaar voor.”

Dartstornooi

Op 4 mei organiseert Lieselotte nu een dartstornooi in café ’t Centrum in de Nieuwe Stad in Oostende. Het tornooi start om 11 uur en er is een prijzenpot van 650 euro. Inschrijven kan via betaling op het rekeningnummer BE29 7370 7078 3064. De inleg bedraagt 10 euro. Bij mededeling ‘ten voordele van Velo’ vermelden. Meer info via de Facebookpagina van café ’t Centrum.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier