Levensloop Kortrijk schiet nu al uit de startblokken

Meer dan 120 mensen waren aanwezig op de eerste vergadering voor de Levensloop in Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op 28 en 29 september vindt in Kortrijk de zesde editie van Levensloop plaats. Deze week kwamen de vrijwilligers en deelnemers voor het eerst samen. Meer dan 120 mensen daagden op. Ondertussen schreven zich al 64 teams in, waarvan 13 voor de eerste keer. Johan Dewitte, coördinator van Levensloop West-Vlaanderen spreekt van een gigantisch succes.

Levensloop is een initiatief dat over de hele wereld georganiseerd wordt. Mensen lopen of wandelen enerzijds om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, anderzijds om kankerpatiënten en hun familie een hart onder de riem te steken. Het is geen competitie, er zijn dus geen winnaars of verliezers.

De vergadering rond Levensloop Kortrijk vond plaats in het Guldensporencollege, dat vlak langs het parcours ligt. Sinds vorig jaar verhuisde het evenement immers naar Overleie. “We namen een risico met die verhuis, daar zijn we ons van bewust”, aldus de voorzitter van Levensloop Kortrijk Koen Byttebier. “Maar het is een evenement dat zoveel warmte uitstraalt. We vonden dat het beter zou passen op Overleie. Er zit veel symboliek achter de verhuis. Dwars door het nieuwe parcours loopt de Leie. De beide oevers vertegenwoordigen de twee werelden waarin iemand leeft die kanker heeft. Aan de ene kant de ben je patiënt, maar aan de andere kant gaat het leven gewoon verder.” Daarnaast speelde ook de betere bereikbaarheid van de nieuwe locatie een rol.

“Wel nieuw dit jaar is het systeem van digitaal betalen. De traditionele jetons worden afgeschaft en cash geld is niet meer aan de orde. Levensloop volgt daarmee een trend die al op veel festivals en evenementen doorbrak. En daarnaast mikken we natuurlijk op nog meer deelnemers, nog meer bezoekers en nog meer steun voor mensen die vechten tegen kanker”, besluit coördinator Johan Dewitte.

Momenteel hebben 64 teams zich al ingeschreven.
Momenteel hebben 64 teams zich al ingeschreven.© AN

De openingsceremonie van Levensloop Kortrijk vindt plaats op zaterdag 28 september om 15:00 uur. Een tweede traditioneel sleutelmoment is de kaarsenceremonie om 22:00 uur. Op dat moment worden er duizenden kaarsen aangestoken rond het parcours. Die ceremonie heeft een drievoudige symbolische bedoeling: Mensen herdenken die overleden zijn aan de gevolgen van kanker, mensen die momenteel tegen de ziekte vechten, ondersteunen en mensen vieren die de ziekte overwonnen hebben. Om 14:30 uur op zondag lopen zo veel mogelijk mensen samen een laatste ereronde.

Op dit moment zijn al 64 teams ingeschreven, goed voor bijna 500 individuele deelnemers, 18.249 euro en 71 zogenaamde vechters. Dat zijn mensen die op dit moment vechten tegen kanker en op Levensloop heerlijk in de watten gelegd worden. Zelf inschrijven kan nog steeds via de website van Levensloop. Geen zin om te lopen of te wandelen? De vele randanimatie zorgt ervoor dat ook supporters zich niet hoeven te vervelen.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier