Lennert Verhulst (11) uit Beveren-Leie mikt op 250 wandelaars voor sneukeltocht MS-Liga

Lennert, Emile, Valerie en Baptiste. © HDV
Redactie KW

Lennert Verhulst (11) heeft een groot hart én een missie. Met een sneukeltocht voor De Warmste Week wil hij Valerie Vervaecke en iedereen die aan MS lijdt steunen. “De respons is enorm. We zullen een limiet op de inschrijvingen moeten zetten.”

Op zaterdagnamiddag 30 november vindt er een sneukeltocht plaats in Beveren-Leie ten voordele van de MS-Liga Vlaanderen. Initiatiefnemer is de jonge Lennert Verhulst (11) die een hart heeft voor de Warmste Week. “Het wordt nu al sowieso een succes. We zullen zelfs een limiet op onze inschrijvingen moeten zetten”, aldus Lennert.

“Ten voordele van De Warmste Week, die van woensdag 18 december tot dinsdag 24 december plaatsvindt in het nabije Kortrijk, organiseer ik samen met mijn mama Kelly (35), MS-patiënte Valerie (41), haar tweeling Emile (12) en Baptiste (12) en haar schoonzus Marie (36) een sneukeltocht in Beveren-Leie. Vorig jaar in november organiseerde de volledige school een Ketnet koekenbak. Het kriebelde meteen om dat zelfs eens te doen voor een goed doel. Jammer genoeg was dat toen te laat om nog iets voor de Warmste Week op poten te zetten. Maar als ik iets in mijn hoofd heb, vergeet ik dat niet.”

“Een aantal maanden later bleef ik wat aandringen bij mijn mama, maar zij moest me toch wat intomen. Tijdens het zomerchirokamp in Merksplas, waar ik veel avonturen heb beleefd met de rakkers, leerde ik Emile en Baptiste kennen. Hun mama Valerie Vervaecke (41) lijdt ondertussen een drietal jaar aan multiple sclerose, de ziekte met 1.000 gezichten. Mijn mama polste via Marie of Valerie zo’n evenement zag zitten”, gaat Lennert verder. “Meteen ging ze akkoord en eind augustus kwamen mijn mama, Valerie en Marie voor het eerst samen.”

Hier stopt het niet. Ik wil me na deze tocht verder blijven inzetten voor goede doelen

“Het idee van een sneukeltocht was snel geboren”, pikt mama Kelly in. Bovendien heb ik als bestuurslid van de Gezinsbond en als voorzitter van de ouderraad al wat ervaring opgedaan via vergelijkbare acties zoals een tweedehandsbeurs of een kaas- en wijnavond.

“Ik ben echt blij dat ik mijn steun via een eigen gecreëerde sneukeltocht kan tonen”, aldus Lennert. “Vorig jaar ben ik niet naar het domein Puyenbroeck in Wachtebeke geweest, maar dit jaar zal ik sowieso aanwezig zijn in Kortrijk om de sneukeltocht te laten registreren. Mijn mama moet me vaak dan wat intomen, want ik zou van alles kopen ten voordele van een goed doel. Ik moet wel toegeven dat ik het onderschat heb. Ik dacht dat een uitgestippeld parcours en een aantal sponsors zoeken voldoende zou zijn. Maar er komt veel meer bij kijken.”

Rolstoelvriendelijk

“Zo moet er een verzekering voor de deelnemers aangevraagd worden en moet het parcours rolstoelvriendelijk zijn. Daarnaast hebben we moeten kijken voor een zaaltje. Kristof Mommerency van café ‘t Fonteintje voorziet dit gratis. Daarvoor zijn we hem heel erg dankbaar. Bovendien voorzien we een tentje buiten de zaal en wordt de Sint-Jansstraat afgesloten om de nodige comfort aan te bieden. Ondertussen komen de inschrijvingen vlot binnen. Ongeveer 80 kaarten zijn er al verkocht. Maar er is een limiet. Kwaliteit gaat tenslotte voor op kwantiteit en voor onze eerste editie mogen we nu ook niet te veel verwachten. De grens ligt op 250 deelnemers.”

Achteraan de foto herkennen we Marie en Kelly, vooraan Emile, Baptiste, Valerie en Lennert.
Achteraan de foto herkennen we Marie en Kelly, vooraan Emile, Baptiste, Valerie en Lennert.© HDV

“De focus ligt volledig op de sneukeltocht. Wat daarna volgt, weet ik nog niet. Maar een tweede editie behoort zeker tot de mogelijkheden. We zullen wel op meer vrijwilligers moeten rekenen als we de deelnemerslimiet willen verleggen. Mijn mama, Marie en Valerie hebben al heel wat werk verricht voor mijn idee. Daarnaast zie ik het wel zitten om me later als vrijwilliger te blijven inzetten voor goede doelen”, dixit Lennert. “Via Facebook en verspreide flyers en affiches hebben we veel reclame gemaakt. Daarop zijn er veel positieve reacties gekomen. Het is toch iets uniek dat een dorp zo opkomt voor een goed doel. Mensen met een hond zijn voor alle duidelijkheid ook welkom”, vertelt de vlotte leerling uit het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool van Beveren-Leie.

De wandeling start tussen 16 en 17.30 uur en is een zestal kilometer lang. Onderweg zijn er vier tussenstops waar er wat lekkers wordt aangeboden. Wat dat precies zal zijn, is een verrassing. De wandeling eindigt in de zaal van ‘t Fonteintje, waar er gratis kinderanimatie wordt aangeboden. Ouders kunnen nog rustig napraten bij een drankje. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk”, besluit Lennert. (JV)

Valerie Vervaecke: “Ben van job moeten veranderen door MS”

Valerie Vervaecke heeft zo’n drie jaar MS. De ziekte heeft haar professionele leven volledig overhoop gehaald.

“Je kan het vergelijken met iemand die hele dagen in zijn bed ligt of iemand die nog net een marathon moet lopen”, legt Valerie uit. “Door mijn ongeneeslijke aandoening ben ik van job moeten veranderen. Ik sta niet langer zelf voor de klas, maar ben nu zorgcoördinator van de Vrije Basisschool van Beveren-Leie.”

“Het is momenteel koffiedik kijken wat de toekomst zal brengen, maar dergelijke initiatieven doen me een groot plezier. MS is tenslotte een ziekte waarin nog veel progressie kan gemaakt worden. Elke euro is welkom.” (JV)