Legendarisch metalcafé De Verlichte Geest heeft nieuwe uitbaters

Lucas Aerbeydt (links) en Jonathan Van Collie (rechts) stellen de nieuwe uitbaters van De Verlichte Geest voor: Sarah Noppe, Louis Gürke en Jeroen Theys. (foto SB) © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De Verlichte Geest heeft nieuwe zaakvoerders. De Kortrijkse boezemvrienden Louis Gürke en Jeroen Theys slaan de handen in elkaar met Sarah Noppe en willen het mythische muziekoord verder hoge toppen laten scheren. Ze volgen zo Lucas Aerbeydt en Jonathan Van Collie op.

De voorbije vijf jaar stonden Lucas Aerbeydt (32) en Jonathan Van Collie (37) aan het roer van De Verlichte Geest. “Maar het was stilaan tijd om de fakkel door te geven”, benadrukt Lucas. “We beleefden hier schitterende momenten, maar de zaak slorpte zo goed als al onze vrije tijd op. Daarom gingen we op zoek naar een overnemer.”

Die werd gevonden in een trio. Louis Gürke (29) en Jeroen Theys (27) uit Kortrijk zullen samen met Sarah Noppe (31) uit Roeselare de lijnen van Den Verlichten verder uitzetten. Sarah was de voorbije jaren een vast gezicht achter de bar van het café, terwijl Louis en Jeroen de zaak leerden kennen dankzij hun metalband. “We maken al dertien jaar deel uit van Stab en traden hier al regelmatig op”, zeggen ze. “Ondertussen zijn we verliefd geworden op De Verlichte Geest en droomden we er luidop van om ooit zélf een zaal te runnen waar we bands letterlijk een podium konden geven.”

Puzzel snel gemaakt

Het duo ging aanvankelijk in het Kortrijkse op zoek naar een locatie, maar toen ze te horen kregen dat De Verlichte Geest over te nemen was, aarzelden ze geen seconde. “De puzzel viel erg snel in elkaar”, glimlacht Jeroen, die tien jaar horeca-ervaring in het Kortrijkse studentencafé Den Bras op zak heeft. “En met Sarah hebben we iemand aan boord die dit huis door en door kent.”

Hardcore en metal blijven de kern, maar ook andere genres moeten hier een plek kunnen hebben – Louis Gürke

Louis en Jeroen willen De Verlichte Geest combineren met hun huidige jobs. “Ik run in Kortrijk Louis’ Tattoo Boutique en Jeroen is glasvezellasser”, klinkt het bij Louis. “Maar onze weekends zullen we vanaf nu hier doorbrengen. Evenementen organiseren zit ons ook gewoon in het bloed. Samen hebben we bijvoorbeeld de True Love Tattoo Convention dit jaar op 7 en 8 maart in Transfo in Zwevegem op poten gezet en hier willen we de bestaande formule gewoon doortrekken. Jong en aanstormend talent kansen bieden én ook grotere namen naar Roeselare halen.”

Hardcore en metal blijven de kern van De Verlichte Geest vormen, maar ook andere genres moeten de ruimte kunnen inpalmen, stelt het trio. “Zo willen we een breder publiek aanspreken. Deze zaal heeft een capaciteit van 250 mensen en heeft erg veel potentieel. De Verlichte Geest is tot ver buiten de Roeselaarse stadsgrenzen een begrip, die sterke naam willen we de komende jaren nog verder verankeren. We zijn er ons van bewust dat we een monument in handen krijgen.”

Grootste fan

Zaterdag 18 januari staat het eerste optreden in de ‘nieuwe’ zaak gepland. “We zullen met Stab het beste van onszelf geven, maar ook onder andere Dirty Fingers siert de line-up. Vrijdag 28 en zaterdag 29 februari vindt dan weer het officiële openingsweekend plaats. We zijn helemaal klaar om er keihard in te vliegen.”

Ook Lucas Aerbeydt heeft er alle vertrouwen in dat zijn opvolgers de ziel van De Verlichte Geest zullen bewaren. “Ze kennen deze plek door en door en weten waar onze cultuurtempel voor staat”, zegt hij. “Ikzelf zal wat gas terugnemen en me focussen op mijn job als programmeur bij Napoleon Games. Maar De Verlichte Geest uit mijn leven bannen, is onmogelijk. Ik word hun grootste fan en zal regelmatig aan de andere kant van de toog te vinden zijn. En indien nodig wil ik ook nog een handje helpen.”

“Deze plek bezorgde me zoveel mooie herinneringen. Topbands als Dog Eat Dog hebben hier gestaan en dankzij Den Verlichten heb ik tal van vriendschappen gesloten. Ons afscheidsfeestje van vorige zondag was een schot in de roos. We hebben in alle schoonheid een punt achter dit verhaal kunnen zetten, nu is het aan Louis, Jeroen en Sarah om een mooi vervolg te schrijven.”

www.deverlichtegeest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier