Leerlingen van De Kaproenen in Brugge hielden een sleep over om beperkte capaciteit van het internaat aan te kaarten

Stefan Vankerkhoven

In Brugge ligt, verbonden aan het medisch-pedagogisch instituut De Kaproenen, internaat De Hazelaar. De vraag naar een plaats in het internaat is vele malen groter dan het aanbod, waardoor ook kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften in de kou blijven staan. “Wij hebben dit probleem op een ludieke wijze aangekaart door een groep leerlingen op de teldatum in de speelzaal van het internaat te laten overnachten”, zegt directeur Nancy Craeye. “Maar de situatie is ernstig.”

Zowel MPI De Kaproenen, de school, als De Hazelaar, het internaat, kampen met capaciteitsproblemen. De school heeft de maximumcapaciteit bereikt en heeft nu al een kleine wachtlijst terwijl het schooljaar nog vijf maanden duurt en er zeker nog vragen zullen binnenlopen voor opvang van kinderen die het in het regulier onderwijs niet redden.

Alarmbel

Algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde van scholengroep Impact (waartoe MPI De Kaproenen en internaat De Hazelaar behoren) stelt: ‘Het capaciteitsprobleem in het buitengewoon onderwijs leidt tot schrijnende situaties. Het gaat niet om ouders die school A boven school B verkiezen voor hun kind. Het gaat om onder andere kinderen die door hun problematiek of door hun context thuis op het internaat zouden móeten verblijven. Dat wij hen noodgedwongen moeten weigeren, is onverantwoord. Ik bespaar u de hartverscheurende verhalen van zowel ouders als kinderen, consulenten en jeugdrechters, die ons smeken om een plaats op het internaat.

Eén nacht

Directeur Nancy Craeye van MPI De Kaproenen/internaat De Hazelaar hoopt dat er van hogerhand stappen zullen ondernomen worden om de capaciteitsproblematiek aan te pakken. Om de aandacht te vestigen op het probleem, liet ze op 3 februari – de teldag waarop vastgesteld wordt hoeveel leerlingen als intern geregistreerd staan – leerlingen van het lager onderwijs slapen in het internaat.

“Ze stonden dus ingeschreven als interne leerling, maar hebben slechts één nacht op de school geslapen”, zegt Nancy Craeye. “Ze deden dat in de ontspanningszaal. Dat was leuk voor één keer, maar is natuurlijk niet wat je van een internaat mag verwachten. En toch is het wat zou gebeuren als wij op de – vaak hoogdringende – vragen zouden ingaan. Dat soort van situaties mag anno 2020 niet bestaan, dat wilden wij met deze actie aankaarten.

De school heeft de verificateur van het agentschap voor onderwijsdiensten ingelicht over de sleep over en de capaciteitsproblemen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier