Leerlingen Barnum in Roeselare maken coronaveilige versie van toneelproductie

Quinten Froyman, Ruth Devisch, Rovina Asare, Celine Mouton, Rhune Pauwelyn, Karolien Verscheure en Daphne Vercruysse. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Zes talentvolle Barnumse leerlingen willen de energie en passie die ze vorig schooljaar in hun Engelstalige toneelproductie hadden gestopt niet verloren laten gaan. Daarom komt er in de tweede helft van september een coronaveilige versie.

“Dat onze vijfdejaars afwisselend een Engels- en Franstalig toneelstuk brengen, is gestoeld op een jarenlange culturele traditie”, zegt coördinator Daphne Vercruysse. “In de vakantie beslisten de betrokken leerlingen en regisseur unaniem om toch verder te gaan met de voorstelling. Karolien Verscheure, toneelleerkracht bij STAP én oud-leerlinge van onze school, heeft het stuk de voorbije vakantie helemaal herdacht en volledig coronaproof gemaakt. Dit keer werd het opgevat als een theaterwandeling.”

artscene

“Alle scènes zijn opgesplitst en die kunnen de andere leerlingen deze week per klasbubbel op verschillende locaties binnen onze school bekijken. Sommige scènes zijn live. Andere zijn vooraf opgenomen. De verhaallijn is zoveel mogelijk bewaard gebleven. Normaal spelen ze het op school voor leerlingen én ouders, als voorbereiding op het Gentse internationale theaterfestival ‘Artscene’. Dat project stimuleert jonge studenten om in een andere taal hun kunnen te tonen.”

Het stuk is gebaseerd op ‘De Blauwe Vogel’ van Maurice Maeterlinck. De acteurs hebben heel persoonlijke teksten geschreven die Karolien verwerkte en samen met Daphne in het Engels heeft vertaald. “Vorig schooljaar hebben we er zoveel persoonlijke zaken in gestopt en het lag zo dicht bij onszelf dat we het heel jammer vonden, moest er niets meer mee gedaan worden”, vertelt Rhune Pauwelijn (16), die al tien jaar toneel- en verteltheater studeert aan de Izegemse academie.

blauwe vogel

“In het stuk gaan we op zoek naar een blauwe vogel, die het ultieme geluk presenteert. Het was mijn eerste Engelse stuk. In het begin voelde het wat vreemd omdat je niet gewoon bent om Engels met elkaar te praten. Toen die onzekerheid overwonnen was, werd het na een tijdje natuurlijker.” Als Rhune op een podium staat, heeft ze sowieso weinig last van stress. “Ergens zou ik hier na mijn middelbare schooltijd wel mee willen verdergaan maar het blijft een onzekere branche. Een toneelgezelschap wordt in de toekomst zeker een optie.” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier