Ledverlichting zorgt voor besparing in Lendelede

V.l.n.r. burgemeester Carine Dewaele, schepenen Pedro Ketels en Bernard Fonteyne, Geert Peelaers van Fluvius en schepenen Rudy Rommens en Rita Lammertyn bij de overhandiging van een ledarmatuur. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Momenteel telt Lendelede in het openbaar verlichtingspark 135 ledarmaturen. Elk jaar worden er nog eens 108 toestellen omgebouwd en tegen 2030 moet het volledige openbare verlichtingspark uit ledverlichting bestaan.

De gemeente tekende een overeenkomst met netbedrijf Fluvius om het openbaar verlichtingspark versneld om te bouwen en zo een forse daling van energieverbruik, energiekosten en CO2-uitstoot te bekomen.

In Lendelede staan in totaal 1.345 openbare verlichtingstoestellen die in 2018 samen 289.960 kilowattuur elektriciteit verbruikten en ook zorgden voor een CO2-uitstoot van 64.271 kg. “Door de versnelde ombouw naar ledverlichting kunnen de CO2-uitstoot en het energieverbruik 12 tot 15 keer sneller dalen dan met het huidige programma”, zegt Geert Peelaers van Fluvius. “Dankzij die ledtechnologie kan men bijvoorbeeld ‘s avonds gemakkelijker verlichting dimmen of doven, bijvoorbeeld in een straat waar vol licht niet echt nodig is. Er zijn trouwens tal van mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer en veiligheid. Bovendien is ledlicht witter en mensen voelen zich veiliger bij dergelijk licht.”

Binnenkort komen de Burgemeester G. Dussartlaan, Lenteweg-Zomerweg-Groeningebergstraat, Hulstemolenstraat (deel in het centrum), Harelbeeksestraat en Veldbosstraat aan bod. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier