Laatste Opentuin Dagen in tuin Annoëba van Anni en Noël: “Een slecht jaar voor de planten”

Noël Backers en Anni Christiaen maakten van het grote terrein waar vroeger de serres stonden, een prachtige siertuin. Zondag 1 en 8 september kan je er terecht voor de laatste Opentuin Dagen van dit jaar. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

In de Akkerstraat 54 ligt achter de woning van Anni Christiaen en Noël Backers een prachtige tuin verborgen. Het echtpaar met groene vingers en grote passie voor plant en dier houdt op zondagen 1 en 8 september de laatste Opentuin Dagen van dit jaar. “Of we het de volgende jaren nog volhouden om de tuin te onderhouden, hangt af van onze gezondheid. We zien wel, een jaartje met een keer”, zegt Noël, die onlangs 80 jaar werd.

“Het was een slecht jaar voor de tuin. Door te veel regen schoot het onkruid enorm uit, kregen we te maken met een slakkenplaag en groeiden sommige struiken veel hoger dan normaal. Zeker in de borders moest ik veel meer snoeien. Anders zag de tuin er niet mooi uit. We hebben ook veel moeten bij planten”, vertelt Noël.

Anni Christiaen (76) en Noël Backers (80) runden 40 jaar een tuinbouwbedrijf van tomaten. Ze namen na hun huwelijk de zaak van Noëls ouders over. “We bouwden de zaak uit tot een modern, computergestuurd bedrijf.”

In 2009, Noël had toen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, besloot het koppel om de activiteiten te stoppen. Het grootste deel van de serres werd afgebroken en daar kwam dan een terrein van 4.000 m² vrij. “Ik wist meteen wat ik ermee zou doen: een siertuin aanleggen”, zegt Noël. “We hebben allebei graag in de aarde gewerkt en stilzitten is niets voor ons.”

Anni en Noël zijn tot vandaag bijna elke dag bezig in de tuin. “Elk sprietje onkruid gaat eruit”, lacht Anni. “Ik wandel dan ook altijd met mijn hoofd naar de grond en zie dag per dag elke verandering.”

Buitenlands bezoek

Het koppel wil dat de siertuin er altijd piekfijn bij ligt. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de bezoekers. “Naast de Opentuin Dagen komen hier veel groepen onze tuin bekijken. Dikwijls zelf uit het buitenland, en meestal liefhebbers van planten. Zo hadden we onlangs een groep van 40 uit Oostenrijk. Gelukkig kan Noël goed Engels, zodat hij uitleg kan geven en vragen beantwoorden. En dat appreciëren de bezoekers”, vertelt Anni. “In juni was het heel druk. We hopen dat we ook onze Oudenburgenaars tijdens de Opentuin Dagen van september eens mogen ontvangen”, besluit Anni Christiaen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier