Laat het gras maar groeien

Angelo Dorny: “We moeten het gras niet verketteren, maar wel af van het idee van een perfect biljartlaken als gazon.” (foto Damon De Backer)
Angelo Dorny: “We moeten het gras niet verketteren, maar wel af van het idee van een perfect biljartlaken als gazon.” (foto Damon De Backer)
Bert Vanden Berghe

Met de actie ‘Maai Mei Niet’ roept ons zusterblad Knack op om in mei je gazon te laten staan, of toch een stukje ervan. Groenexpert Angelo Dorny van De Zondag ziet alleen maar voordelen. “Een kleine strook laten groeien, kan al een enorm verschil maken.”

Laat bewust een stukje gras in je tuin groeien en stel mee vast wat de ecologische impact is. Daar draait het initiatief Maai Mei Niet rond, een project dat op poten wordt gezet door Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en het Ministerie voor Natuur.

“Kleine strook gras langer laten groeien, kan al een verschil maken”

In Groot-Brittannië, de bakermat van het tuinieren, bestaat de No Mow May al eventjes. “We moeten het gras niet meteen verketteren”, verduidelijkt groenexpert Angelo Dorny. “Maar we moeten wel afstappen van het idee om het altijd kort en netjes te willen. Gras is een heel goed afwateringssysteem, maar als je het wat laat bloeien, dan werk je mee aan een knappe biotoop die heel goed is voor je tuin. Je zorgt zo mee voor meer insecten, wat vogels aantrekt die op hun beurt dan weer slakken weghalen. Ook voor de bijen maak je een verschil en voor dieren als egels die verzot zijn op beschutte plekjes. Je creëert eigenlijk een utopia voor leven in de tuin.”

In een kleine tuin is dat niet altijd makkelijk, beseft Angelo. Zelf heeft hij een kleine stadstuin en géén gras. “Dat komt omdat ik koos voor schors en veel bloemen in de tuin. Veel mensen willen zo weinig mogelijk onderhoud aan de tuin, maar als je het gras elke week moet afrijden, is het ook arbeidsintensief. Het mag, maar je hoeft niet alles lang te laten. Een kleine strook waar gras, bloemen en onkruid welig in tieren, kan al een ecologisch verschil maken. Want alle beetjes helpen.”

Doe mee met ‘Maai Mei Niet’ en schrijf in op maaimeiniet.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier