KV Kortrijk zoekt trainer voor daklozen en kwetsbaren: “Bij Younited ben ik een sterker mens geworden”

De ploeg is een groep vrienden geworden. “Ik heb me vroeger vaak eenzaam gevoeld, maar hier, in het voetbal verdwijnt dat.” © Jonathan Verschuere
Olaf Verhaeghe

KV Kortrijk zoekt een nieuwe trainer. Niet om Karim Belhocine te vervangen, wel om het Younited-team van de Veekaa op sleeptouw te nemen. Die ploeg, vroeger de Belgian Homeless Cup KV Kortrijk genaamd, brengt mensen in kwetsbare posities samen op het voetbalveld. “Het sociale aspect is bijna belangrijker dan het voetballen zelf.”

Eerst de VTex-sjotters, dan de Belgian Homeless Cup KV Kortrijk, vandaag Younited KV Kortrijk. De voetbalploeg voor dak- en thuislozen, mensen met een verslavingsproblematiek, vluchtelingen of andere kwetsbaren uit de regio Kortrijk is intussen toe aan haar dertiende voetbalseizoen. De groep telt intussen zo’n 15 mannen en vrouwen, van alle leeftijden, verschillende achtergronden en elk met hun rugzak aan levensverhalen. De 29-jarige Jonathan Verschuere uit Wevelgem is een van de spelers. Hij weet wat het is om in de put te zitten en heeft een zwaar verleden, onder meer in jeugdinstellingen. “Maar nu sta ik zoveel verder. Met dank aan het voetbal en aan de begeleiding.” “En aan jezelf ook, hé Jonathan”, pikt Klaas in.

Zoektocht

Klaas is Klaas Devos, sociaal werker en begeleider bij het CAW Zuid-West-Vlaanderen. Samen met zijn collega’s Marie en Glenn is hij de trekker van Younited KVK. “Ik ben vandaag de trainer, maar daar moet eigenlijk verandering in komen”, glimlacht hij. “We zijn op zoek naar een échte voetbalcoach. Let op, ik ben een voetbaldier, heb het altijd ontzettend graag gedaan en doe het nog altijd met hart en ziel. Maar ik ben geen trainer, eigenlijk is dat mijn functie niet. En bovendien: mijn lijstje met oefeningen is al eventjes uitgeput.” (lacht)

Klaas Devos met Jonathan Verschuere. “Iedereen is welkom bij ons, zonder dat we vragen stellen.”
Klaas Devos met Jonathan Verschuere. “Iedereen is welkom bij ons, zonder dat we vragen stellen.” © Olaf Verhaeghe

Evident is de zoektocht naar een nieuwe T1 voor Younited niet. “Trainers vinden is een uitdaging waar élke club in de regio mee kampt”, geeft Klaas aan. “KV Kortrijk die ons logistiek fantastisch ondersteunt, helpt ons wel in het vinden van een coach. Ik ben ervan overtuigd dat we ook wel iemand met het juiste profiel gaan vinden. Wat hij of zij vooral moet hebben? Het juiste gevoel om met mensen om te gaan. Empathie, inlevingsvermogen ook. Het is en blijft een sociaal gebeuren. Dat maakt het zeker uitdagend, maar de dankbaarheid die je hier terugkrijgt, is nog zoveel keren groter dan in eender welke andere reguliere club.”

Vriendenkring

De kern van het Younited-verhaal ligt in het wegnemen van drempels. “Iedereen is welkom bij ons, zonder dat we vragen stellen, zonder dat we oordelen, zonder dat je jouw verhaal moét vertellen”, legt Klaas uit. “Voor mensen die het wat moeilijker hebben in het leven zijn de muren vaak al hoog genoeg. Bij ons kom je aan, neem je een truitje, pak je die bal en begin je te trainen. Meer niet.” “Je praat sowieso wel over wie je bent en wat je hebt meegemaakt”, zegt Jonathan.

© Jonathan Verschuere

“Tussen de oefeningen door of in de pauzes tussen de matchkes komt dat ter sprake. Maar ik voel me veilig bij Younited. Voor mij is het sociale aspect zeker even belangrijk als het voetballen zelf. Soms misschien zelfs belangrijker. De ploeg is een groep vrienden geworden. Ik heb me vroeger vaak eenzaam gevoeld, maar hier, in het voetbal verdwijnt dat. Bij Younited heb ik enorm veel van anderen én vooral ook over mezelf geleerd. Hier ben ik sterker geworden.”

Toekomstplannen?

De slogan van Younited KV Kortrijk is dan ook niet voor niets My Team My Home. De ploeg is voor de spelers een thuis geworden. “Eindelijk horen ze ergens bij, maken ze deel uit van een groep”, duidt Klaas. “Wij kunnen ons niet voorstellen wat dat betekent voor hen. Het draait om het amicale. Niet om de competitie, zelfs niet op de tornooien. En dat vind ik het mooie, het sterke aan Younited.” Toch droomt Klaas van meer. “Younited Cycling voor wielertoeristen bestaat al, maar eigenlijk zouden we het nog moeten opentrekken, naar nog andere sporten”, zegt hij. “En specifiek voor Kortrijk denk ik dat er meer mogelijkheden zijn om samen te werken met andere welzijnsorganisaties. Al is het maar één iemand extra die we uit isolement kunnen trekken, dat kan al het verschil maken.”

© Jonathan Verschuere

Interesse om trainer te worden van Younited KV Kortrijk of zin gekregen om er te voetballen? Neem dan contact op met klaas.devos@cawzuidwestvlaanderen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier