Kruisweg in keramiek in Sint-Columbakerk

Luk Schelfhout samen met de ‘redders’ van de kruisweg Leo Dujardin, Thijs Benoit en Willy Kemseke. © Marc Vergote
Marc Vergote
Marc Vergote Medewerker KW

In de Sint-Columbakerk van de pastorale eenheid De Wijngaard in Deerlijk wordt van 20 maart tot 3 april een kruisweg uit keramiek tentoongesteld. De eerder ingemetselde kruisweg prijkte vele jaren in de kerk van de Deerlijkse Molenhoek.

Net voor het slopen van de kerk in 2018 zorgden vrijwilligers ervoor dat de kruisweg uit de muur werd gekapt en keurig bewaard. De kruisweg werd nu gerestaureerd door Luk Schelfhout.

Later in openlucht

“De veertien staties zijn telkens twaalf keramieken tegels die een geheel vormen. Ik kon alles keurig opnieuw samenstellen en restaureren. Per statie is er een kader om het geheel goed bijeen te houden. Het is de bedoeling om de kruisweg hier bij mij thuis te etaleren in openlucht. Maar dat is voor later. Eerst krijgt de kerk de primeur.”

In 2018, een paar dagen voor het begin van het slopen van de kerk, werden de tegeltjes vakkundig uit de muur gekapt. Willy Kemseke, Leo Dujardin en Thijs Benoit vertellen dat alles snel moest gaan. Willy: “De aannemers stonden klaar om het gebouw te slopen en ik startte met het uitkappen. Net als anderen wilde ik niet dat de kruisweg en andere waardevolle zaken uit de kerk verloren zouden gaan. De glasramen werden door geïnteresseerden uit de muren gekapt. Met de deskundige technische hulp van Leo was alles van de kruisweg in beperkte tijd klaar.”

Leo: “Dat klopt. Ik had een elektrische beitel mee en daarmee konden wij efficiënt werk verrichten. Thijs zorgde voor de foto’s en legde contacten om de kisten met de genummerde tegels in de spiegelfabriek in bewaring te zetten.”

Altaarblok

Thijs Benoit: “Andere kunstvoorwerpen uit de kerk, zoals de grote beelden, konden wij niet meer voor de sloophamer behoeden. Het altaarblok werd met veel moeite uit het gebouw gehaald en wacht nog op een bestemming.”

Luk Schelfhout stelt de 14 panelen van de kruisweg nu ter beschikking voor een tentoonstelling, elke dag van 20 maart tot 3 april, in de Sint-Columbakerk (centrum Deerlijk), telkens van 9 tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier