Kris maakt de beste garnaalkroket en kroont zich tot ‘Chef Crevette’

De jury verkoos Kris tot ‘Chef Crevette’. Hierdoor krijgt hij 200 euro aan Rest’O’Cheques en mag hij naar het garnaalkrokettenfestival. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

In de hotelschool van het Ensorinstituut werd een kookwedstrijd gehouden voor de beste garnaalkroket. Kris Cools won met een eigen recept en mag naar het garnaalkrokettenfestival.

“Er waren twaalf inzendingen. We bekeken het recept en het verhaal daar achter. Sommigen ontwikkelden zelf iets, anderen hadden het van familieleden”, zegt Carole Gheysen van de dienst stadsmarketing. “Oostende blijft de garnaalkroket in de kijker zetten en dus kon een wedstrijd voor niet-professionals niet ontbreken”, duidt burgemeester Bart Tommelein.

Proeven

Een jury selecteerde vier finalisten die hun kroketten presenteerden aan de jury. Maxim Vansevenant deed dat met zijn grootmoeder, die inspirator was voor zijn recept.

Edgar Distave: “Mijn recept is gebaseerd op verschillende tips van grote chefs zoals Peter Goossens en Jeroen Meus. Ik stuurde mijn recept bij en serveer het met losse garnalen.”

De jury bestond uit chef Jan Liebrechts (North), Quinten Goekint (Fort Napoleon) en lesgever Jan Dedeyne van Foodbox, de hotelschool van het Ensorinstituut. “Het is een mooie promotie voor de garnaal en we werken met onze 90 leerlingen ook met dat product. Het is belangrijk dat zij het leren kennen. In deze beoordeling letten we op de smaak en de korst en luisteren we naar het verhaal achter het recept.”

Chef Crevette

Kris genoot een koksopleiding, maar is niet meer actief in die sector. “Drie jaar geleden ben ik begonnen aan dit recept en ik heb het steeds verbeterd. Familie, vrienden en kennissen moesten proeven en toen het op punt stond, heb ik mij kandidaat gesteld. Dat ik tot de finale raakte, was al een mooie overwinning. Mijn garnaalkroketten vielen in de smaak. De smeuïgheid, voldoende garnalen, een dunne korst en een licht pikante toets waren mijn troeven.”

Kris krijgt 200 euro aan Rest’O’Cheques en mag naar het garnaalkrokettenfestival. “Ik zal samen met mijn zoon enkele restaurants bezoeken om de kroketten te proeven en kan voor het eerst naar het festival. Voorheen kon ik nooit tickets bemachtigen.”

Het is nog niet zeker of er een vervolg komt op de wedstrijd. Mogelijk is Kris Cools de eerste en enige ‘Chef Crevette’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier