‘Krachtmaatje’ moet lokale kansarmoede sneller detecteren
Stad Gistel en Rotary Gistel slaan de handen ineen met het project ‘Krachtmaatje’. Daarbij zal een brugfiguur de samenwerking tussen scholen en kwetsbare ouders verbeteren én die gezinnen wegwijs maken in het welzijnsveld.
Eerder deze maand kon je in deze krant al lezen hoe Rotary Gistel met het Kinderkansenfonds al meer dan 1.600 kinderen via 37 projecten een duwtje in de rug gaf. Nu krijgt die gemeenschapsgerichte inzet een extra dimensie. Samen met het stadsbestuur – zijnde Huis van het Kind en de dienst Jeugd – tekenden ze in op de projectoproep ‘Lokale Bondgenotennetwerk’ van de Vlaamse overheid. Het resultaat: een subsidie van precies 195.313 euro om een brugfiguur – of zoals het project omschrijft: Krachtmaatje – aan te werven.
“De drempel voor kwetsbare gezinnen om naar bijvoorbeeld het Sociaal Huis of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding te stappen, is soms nog hoog. Bovendien vinden ze niet altijd hun weg in het ruime aanbod welzijnshulp”, leggen burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) en schepen Michel Vincke (Vooruit) uit. “Het Krachtmaatje zal in onze scholen signalen oppikken van mogelijk kwetsbare kinderen en zo een brug vormen tussen school, gezin en hulpverlening.”
Het project spitst zich dus toe op schoolgaande kinderen tussen 3 en 14 jaar. “De twee belangrijkste pijlers zijn ondersteuning van kinderen en ouders, en sensibilisering van het schoolteam met betrekking tot kansarmoede”, geeft Ann Boudolf mee. Zij is binnen Rotary Gistel voorzitter van de Commissie Dienst aan de Gemeenschap. “Waarom we dit project mee oprichtten? Uit bijeenkomsten met belanghebbenden, zoals scholen, bleek dat een brugfiguur een belangrijke rol kan spelen om de ontwikkelingskansen bij kwetsbare kinderen en gezinnen te verbeteren. Dit sluit naadloos aan bij wat we met het Kinderkansenfonds als doelstelling hebben.” (TVA)
De vacature wordt afgesloten op 21 februari. Meer info: www.gistel.be/vacatures.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier