Kraampersoneel neemt afscheid: 90.000 baby’s in iconisch moederhuis aan de Bassin

Vrijdag namen de medewerkers al spreekwoordelijk afscheid van de campus Gasthuisstraat met deze groepsfoto. Voornamelijk een vrouwelijk gezelschap, want alle vroedvrouwen/verpleegkundigen zijn er dames. Er zijn twee mannelijke gynaecologen en drie mannelijke kinderartsen. © Joke Couvreur
Wouter Vander Stricht

Al sinds 1932 zien kinderen het leven in de kraamafdeling aan de Ronde Kom, of het moederhuis aan de Bassin in de volksmond. Vanaf maandag 15 juni om 8 uur bevallen de mama’s in de nieuwe campus van AZ Delta in Rumbeke. Hiermee komt een eind aan een geschiedenis van bijna 90 jaar. Een ruwe schatting leert dat er in die periode ook 90.000 kinderen zijn geboren.

Hoewel iedereen de verhuizing volledig ziet zitten, gebeurt het toch met wat pijn in het hart. We schoven aan tafel met Emily Rosseel (hoofdvroedvrouw materniteit) en Lieselotte Declercq (hoofdverpleegkundige neonatologie) als spreekbuis voor hun collega’s. Liesbeth Devrome, hoofd van het verloskwartier, kon er niet bij zijn. “Het gebouw had ook zijn eigen charme. We hadden hier onze eigen ingang, vormden wat een aparte groep. Maar we zullen ook blij zijn deel uit te maken van het grotere geheel. Maar toegegeven: er zijn al traantjes gevloeid.”

1.400 baby’s per jaar

Sinds een jaar zijn de diensten opgesplitst in verlosafdeling, kraamafdeling en neonatologie, maar de diensten werken uiteraard nauw samen. In totaal zijn er een 60-tal vroedvrouwen en kinderverpleegkundigen, 10 gynaecologen en acht kinderartsen aan de slag. “De fusie dateerde al van vroeger, maar vijf jaar geleden kwam ook de kraamafdeling van het gewezen Heilig Hart-ziekenhuis naar hier. Tot dan werden hier zowat 1.000 kinderen per jaar geboren, nu schommelt dat rond de 1.400. Een ruwe schatting doet ons uitkomen op 90.000 kinderen die hier geboren werden”, rekent Emily Rosseel ons voor. Op de campus Rumbeke zijn er in totaal zes verloskamers in plaats van de vroegere vier. “En dat is geen overbodige luxe, want we hebben pieken tot wel tien bevallingen per dag. We beschikken er ook over een sectiozaal voor de keizersnedes, die moeten dus niet meer in het operatiekwartier gebeuren. Mama en kind worden zo dus ook niet meer gescheiden na de ingreep, de recovery gebeurt op de kraamafdeling.”

“Dat alleen de papa op bezoek mocht komen in volle coronacrisis ervaarden de mama’s als zalig”

De nieuwe afdeling bevindt zich in Rumbeke op de eerste verdieping naast het restaurant. De gynaecologen en kinderartsen houden hun raadplegingen aan de voorkant van de campus, de kamers van de materniteit kijken uit op groene omgeving aan de achterkant. “De kamers zijn er niet groter dan hier op de campus Gasthuisstraat, maar we beschikken er wel over drie luxekamers met een balkon. De bezoekuren liggen tussen 14 en 20 uur, net als voor de rest van het ziekenhuis. Voor de papa’s hebben we ook een champagne-ingang gecreëerd. Aan de ingang oost kunnen zij binnen om hun champagne of bak bier mee te brengen. Zo moeten ze niet via de hoofdingang.”

Nabijheid spoedafdeling

Sinds de verblijfsduur van pas bevallen mama’s teruggebracht is van vijf naar drie nachten was de stijging van het aantal geboortes na de fusie beter behapbaar. “Het bezoek in volle coronacrisis werd dan beperkt tot de papa, maar veel mama’s ervaarden dat als zalig. Zo konden ze rustig tijd doorbrengen met de baby en zelf op krachten komen”, gaat Emily verder.

Op de dienst neonatologie lag dat iets anders. Lieselotte: “Dat klopt. Op een bepaald moment mochten de ouders maar één keer per dag hun premature baby bezoeken. Dat geeft emotionele momenten natuurlijk. Gelukkig hadden we en iPad ter beschikking waarmee we foto’s konden doorsturen. Maar het woog op de mensen en uiteindelijk ook op het personeel.”

De kraamkliniek is uiteraard een ziekenhuisafdeling met grote vreugde, maar jammer genoeg ook soms van intens verdriet. “We trachten de ouders zo goed mogelijk bij te staan. En zelfs als dat slecht afloopt, hebben we nog de dankbaarheid van de mensen over de manier waarop we hen bijstaan.”

70 procent borstvoeding

Op de dienst neonatologie kunnen vroeg geboren baby’s vanaf 32 weken worden verzorgd. Algemene stelregel is dat ze er blijven tot ze 2,5 kg wegen. “Het grote voordeel op de campus Rumbeke is dat we ook in een mum van tijd op de spoedafdeling zullen staan. Ook de afdeling pediatrie is vlakbij, dat is dan weer handig voor onze kinderartsen.”

Ook in Rumbeke wil het team verder instaan voor de hoogkwalitatieve zorg.

“We bieden ook prenatale infosessies op de afdeling en postnatale begeleiding aan huis. Ongeveer 70 procent van de jonge mama’s kiest nu voor borstvoeding. Wij forceren niemand bij hun keuze, maar geven ook hier de vakkundige info. We willen ook het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) dat de campus Wilgenstraat destijds al binnenrijfde, ook naar Rumbeke halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier