Kortrijkse Kiana Verstraete is kandidate Miss West-Vlaanderen voor Miss België

Kiana op het terras van cocktailbar Sprezza © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

22-jarige Kiana Verstraete schreef zich begin juni in voor Miss België, terwijl de preselecties al bezig waren. “Ze belden me direct op om te laten weten dat ik mocht aanwezig zijn op de shoot zaterdag. Ik denk wel dat ik een sterke kandidate ben. Dat voel ik tijdens de repetities.” De Kortrijkse schoonheid met Iraanse roots droomt van de titel, en zelfs stiekem van Miss Universe.

Tussen de 21 kandidates voor Miss West-Vlaanderen blinkt de Kortrijkse Kiana Verstraete. Wie de top haalt bij de West-Vlaamse missverkiezing, neemt het vervolgens op tegen de andere provincies. Uit die poule van een 70-tal misskandidates worden er 30 gekozen om door te gaan naar de finale. Zij gaan in februari naar Egypte om te repeteren en promofoto’s en -video’s te maken.

Last minute beslissing

“Mijn deelname was een last minute beslissing. Op mijn zestiende had ik al interesse in de pageant wereld. Ik schreef me tot tweemaal in voor Miss Fashion, maar trok mijn kandidatuur zowel op mijn 16de als 18de in. Ik wist niet hoe mijn familie en vrienden zouden reageren en was te nerveus. Zo’n missverkiezing leek dus uiteindelijk toch niets voor mij. Tot Sinksen.”

Kiana kreeg tijdens het uitgaan uitzonderlijk veel complimenten op haar verschijning. “Zo’n opmerkingen hoorde ik de afgelopen jaren wel vaker, maar dat vond ik niet per se van mezelf. Uiteindelijk word je meer zelfzeker en bloei je open. Na een tijdje dacht ik: hier moet ik iets mee doen. Ik keek uit naar de modellenwereld en contacteerde een fotograaf om me te kunnen voorstellen op bureaus.”

“Ik vermoed dat ik daarom ook opeens veel reclame kreeg op mijn gsm met de laatste kans om me in te schrijven voor Miss België. Ik was nog steeds twijfelachtig of ze me wel zouden selecteren en of ik dit wel aandurf, maar ik kon het maar proberen. Ik had niet veel informatie over wat de verkiezing precies inhield en had mijn inschrijving nog aan niemand verteld. Mensen kennen mij als iemand die vaak nieuwe projectjes aangaat (lacht), dus ik had wat schrik voor de reactie van mijn omgeving. Redelijk snel volgde een telefoontje van de organisatie en besliste ik definitief mee te doen. Ik ben zeer blij dat ik eindelijk die stap heb gezet. Iedereen staat er enorm achter en gelooft in mij, dat motiveert me nog meer en pusht me in het avontuur.”

Goed doel

De wimper- en wenkbrauwstyliste moet er nu voor zorgen dat ze opvalt, zichzelf voorstelt en zoveel mogelijk stemmen haalt. “Vanaf de flyers binnen zijn, ga ik rond bij Kortrijkse zaken met de vraag of ze op mij willen stemmen. Als misskandidate is het ook belangrijk om goede doelen te steunen. Oudere eenzame mensen liggen bij mij gevoelig. Ik ben zelf mantelzorger van mijn oma, daarom ligt het ook redelijk nauw aan mijn hart. Ik kan bijvoorbeeld langsgaan in rusthuizen, luisteren wat hun dromen zijn en hen daarin ondersteunen. Om geld in te zamelen zoek ik nog iets originelers dan bijvoorbeeld snoepzakjes verkopen.”

“Oudere eenzame mensen liggen bij mij gevoelig. Ik ben zelf mantelzorger van mijn oma, daarom ligt het ook redelijk nauw aan mijn hart”

Met haar deelname hoopt Kiana opportuniteiten te creëren, maar ook om een punt te maken. “Ik zie nog te vaak de perceptie dat een mooie vrouw niets meer te bieden heeft dan dat. Ze zal wel niet intelligent zijn of iets meer willen bereiken met haar leven. Ik wil tonen dat vrouwen uiteraard beide kunnen zijn: beauty and brains. Vroeger was ik een fragieler, maar ik leerde voor mezelf opkomen en kan tegen veel. Dat is mijn sterkte. Ik zal ook altijd positief zijn, wat er ook gebeurd. Ik zie alles als een les.”

Miss Universe

Kiana heeft niet enkel Miss België voor ogen en durft ook te dromen van Miss Universe. “Natuurlijk zou ik al blij zijn met de titel van Miss België, maar als alle kaarten goed liggen, wil ik graag ons land vertegenwoordigen op de grootste missverkiezing van de wereld. Het is al heel lang geleden dat België gewonnen heeft op Miss Universe, dus wie weet. Ik heb alvast zelf ondervonden dat je zo’n missverkiezing niet mag onderschatten. Wat ik, toegegeven, vroeger wel deed. Het is leuk, maar hard werk. Door mijn deelname heb ik alvast meer respect voor het gebeuren. Ik ben heel benieuwd waar dit avontuur me zal brengen. Ik wil graag bezig blijven met beauty en wil sowieso verder gaan in de modellenwereld. Miss West-Vlaanderen, België of Universe, dergelijke verkiezingen kunnen deuren voor me openen.”

Stemmen op Kiana kan via deze link of sms MWV 12 naar 6665.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier