Kortrijk wil plannen voor ‘Guldensporengrachtje’ in historisch stadscentrum dan toch herbekijken

© TVGT
© TVGT
Olaf Verhaeghe

Kan de oude gracht vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het historisch hart van Kortrijk dan toch blijven? Op de gemeenteraad liet schepen Wout Maddens (Team Burgemeester) ruimte voor een aanpassing aan de voorliggende plannen. “We hebben de ontwerper gevraagd een nieuw plan te maken waarin de waterpartij behouden kan blijven”, zei hij maandag.

De discussie over het historische centrum van Kortrijk is nog niet beslecht. De plannen van de stad de waterpartij in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk dicht te gooien en om te vormen tot een terras, vielen begin vorige week verkeerd bij verschillende erfgoedorganisaties .

Zo was antiquair Ignace Van Caneyt van SOS Patrimonium bijzonder ontzet over de aankondiging. “De gracht verwijst naar de Guldensporenslag, toch niet onbelangrijk in onze geschiedenis. Hier hebben onze voorvaderen in 1302 door gewaad na hun overwinning op de Fransen. Kortrijk zou net haar geschiedenis moeten bewaren”, klonk het.

“Historische vergissing”

Op de gemeenteraad van maandag bracht Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch de discussie over de Guldensporengracht ter sprake. Hij had het onder meer over geschiedenisvervalsing en een ontkennen van de Vlaamse identiteit van de stad. “Is Kortrijk nog wel een Vlaamse stad? Is dit nog wel onze Guldensporenstad? Wij hebben het idee dat Kortrijk beschaamd is over haar Vlaams erfgoed. Dat zeggen wij niet alleen, dat zegt ook de Vlaamse Volksbeweging”, aldus Wouter Vermeersch.

“Elke stad bouwt haar toeristisch beleid uit rond elementen uit haar verleden. Waarom kan dat niet in Kortrijk? Wij vragen ons af waarom de historische gracht niet kan worden ingepast in de nieuwe plannen? Is dit stadsbestuur bereid tot overleg, tot luisteren naar de geschiedkundige organisaties en maatschappelijke culturele verenigingen?”

Ook Jean de Bethune (CD&V) ziet in het dichtgooien van de gracht een historische vergissing. “Het succes van heel de operatie in historisch Kortrijk zal afhangen van het in ere herstellen van de waterpartijen”, zei hij. “We moeten met deze gracht, een relict uit de twaalfde, dertiende eeuw, heel omzichtig omspringen. Ik ben blij dat men werk gaat maken van historisch Kortrijk, maar in godsnaam laat het water waar het is.”

Nieuw voorontwerp

N-VA, met schepen van Cultuur Axel Ronse in het college, zet de hakken in het zand en strijdt mee voor het behoud van de gracht. “Het is voor onze partij belangrijk dat op de site, zowel binnen als buiten de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de geschiedenis van de Guldensporenslag centraal staat”, opperde N-VA-fractieleider Philippe Dejaegher. “Nooit eerder was er een stadsbestuur dat de Vlaamse identiteit zo hard als troef uitspeelde.”

Na een ‘goed overleg’ en een plaatsbezoek met schepen van Openbare Werken Axel Weydts (Vooruit), schepen van Stadskernvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester) en de actiegroep SOS Patrimonium is beslist om de ontwerper een nieuw voorontwerp te laten opmaken. “Michel Desvigne (de Franse landschapsarchitect, red.) zal nu kijken wat er mogelijk is om de historische gracht toch te behouden”, gaf schepen Maddens aan. “Daarna volgt een nieuwe bespreking met de actiegroep. Pas daarna zullen we finaal beslissen over de uiteindelijke uitvoering. Dit is geen discussie tussen een Franse landschapsarchitect en een Vlaamse antiquair. Ook geen discussie tussen goede en slechte Vlamingen. Het water is bijlange niet zo diep als het hier voorgesteld wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier