Kortrijk versnelt energieplan: “Een lagere kost voor ons, een winst voor de Kortrijkzaan”

En de lichten in de Stadsschouwburg worden vervangen door led-lampen. © KDS
Olaf Verhaeghe

Het stadsbestuur steekt net nu, tijdens de coronacrisis, een tandje bij in het verduurzamen en renoveren van een aantal eigen gebouwen. De focus van de investeringen ligt op energiebesparing en heeft volgens bevoegd schepen Arne Vandendriessche meteen ook positieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. Met de twee miljoen euro een verdubbeling! uit het rollend energiefonds die aan de investeringen worden toegevoegd, neemt de stad stookplaatsen, lichtinstallaties en daken onder handen.

Van 4.807.569 naar 3.604.036 euro per jaar. De stad Kortrijk kon sinds de start van het eigen energieplan in juli 2017 de eigen kosten voor energieverbruik in de 450 stadsgebouwen met dik 1,2 miljoen euro op jaarbasis afbouwen. “Je ziet, onze plannen werpen dus vruchten af”, glimlacht schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). Het energieplan van de stad is gebaseerd op vier pijlers: zon, water, licht en renovatie. Het doel? Een energieneutrale stad worden tegen 2035.

Op De Lange Munte werd het dak van de sporthal vernieuwd.
Op De Lange Munte werd het dak van de sporthal vernieuwd.© KDS

“Elke stad of gemeente heeft een aantal gebouwen in eigen beheer, in Kortrijk is dat niet anders”, aldus de schepen. “Het verbruik van dat stadspatrimonium is een niet te onderschatten kost. Enkel door te investeren in verduurzamen kunnen we die doen dalen.”De voorbije jaren werd al heel wat gerealiseerd, maar net nu, tijdens de coronacrisis, wil de schepen graag een versnelling hoger schakelen. “We steken een tandje bij in het onderhouden en renoveren van het eigen patrimonium. ‘Dankzij’ de crisis hebben we nu wat meer tijd om bestekken uit te schrijven”, zegt Arne Vandendriessche.

foto KDS
foto KDS

“Vernieuwen vraagt telkens een forse investering, maar impact is er wel meteen” – Arne Vandendriessche, schepen van Gebouwen

“De focus ligt uiteraard op energiebesparende maatregelen, maar investeren in duurzame technieken is niet alleen goed voor de budgetten van de stad. Ecologische overwegingen spelen evenzeer een grote rol. Minder verbruik komt ook de luchtkwaliteit ten goede. We zijn het als stadsbestuur aan onze burgers verplicht om niet alleen na te denken over, maar ook mee te werken aan een groene toekomst. Deze investeringen zullen dus resulteren in een lagere kost voor de stad enerzijds en een winst op ecologisch en gezondheidsvlak voor de Kortrijkzaan anderzijds.”

Ook in het Sportcomplex in Heule is de stookplaats nieuw.
Ook in het Sportcomplex in Heule is de stookplaats nieuw.© KDS

Energiecoördinator

Concreet wordt op dit moment al jaarlijks 1,9 miljoen euro geïnvesteerd in de gebouwen van de stad. “Uit het energiefonds, dat voortdurend wordt aangevuld met centen die bespaard worden op de energiefactuur, komt daar nu nog eens twee miljoen euro extra bovenop”, stelt de schepen. “Dat bedrag wordt verdubbeld in vergelijking met de eerste fase van het energieplan. De focus van de renovaties ligt vooral op stookplaatsen. Die waren op veel plekken verouderd en dus aan vernieuwing toe. Die vernieuwing an sich vraagt telkens een forse investering, maar de impact op het energieverbruik en dus ook de factuur is wel quasi meteen zichtbaar.” Onder meer op het sportcentrum Olympiadeplein in Marke, Ter Biezen in Bissegem, De Vonke en het oud gemeentehuis in Heule en op Drie Hofsteden werden die stookplaatsen al onder handen genomen. Later worden nog een aantal nieuwe aan te snijden project bekendgemaakt.

Het heem van Chiro Tsjoef op Heule Watermolen.
Het heem van Chiro Tsjoef op Heule Watermolen.© KDS

Daarnaast focust de stad vooral ook op lichtinstallaties en vernieuwingen aan daken. De daken van sportcentrum De Lange Munte en muziekcentrum Track werden al vernieuwd, binnenkort wordt de verlichting in alle sportcentra op het Kortrijkse grondgebied vervangen door ledlampen. “Vooral in gebouwen met grote ruimtes is het noodzakelijk om dat te doen”, aldus schepen Arne Vandendriessche nog. “Waarom ledlampen? Omdat die energiezuinig zijn en zo zichzelf na vijf jaar helemaal terugverdienen.”

Naast de investeringen in technieken wordt ook een energiecoördinator aangeworven die het energieverbruik van de stadsgebouwen van dichtbij zal opvolgen en zich ten volle richt op het minimaliseren van het verbruik. “Het is algemeen geweten dat ik een groot voorstander ben van data. Meten is immers nog altijd weten”, duidt de schepen die aanwerving. “De energiecoördinator zal continu monitoren en rapporteren en op basis van de verzamelde data zullen we nog beter kunnen inschatten waar we door middel van efficiëntie winsten kunnen boeken.”

Dit gebeurt al

De voorbije jaren werden al heel wat projecten gerealiseerd. Anderen zijn nu in uitvoering of gaan weldra van start. Een overzicht:

– Verbouwing en uitbreiding van het Ontmoetingscentrum in Aalbeke.

– Renovatie van het dak van Schuttersgilde Bissegem.

– Renovatie stookplaats sportcentrum Ter Biezen in Bissegem.

– Stookplaatsen van voetbalkleedkamers en sporthal op sportcentrum Olympiadeplein in Marke renoveren.

– Buitenschrijnwerk en dakisolatie Molenaarswoning en Watermolenheem in Heule.

– Vervanging oude gasradiatoren in heem en vernieuwing stookplaatsen in oud gemeentehuis, De Vonke en sportcentrum Lagae in Heule.

– Buitenschrijnwerk oude sporthal vervangen en dak vernieuwd op sportcentrum De Lange Munte op ‘t Hoge.

– Energiezuinige verlichting voor Stadsschouwburg.

– Renovatie van daken van muziekcentrum Track en Groeningeheem.

– Nieuwe verlichting, stookplaats aangepakt en warmwatervoorziening in sporthal Drie Hofsteden.

– Ketels in stookplaatsen van alle serviceflats van de stad vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier