Kortrijk baadt tot midden januari in een zee van licht

De Broeltorens staan er stralend bij. © TV
Redactie KW

Vrijdagavond is de nieuwe kerstverlichting in Kortrijk en deelgemeenten met één druk op de knop officieel ontstoken. Tal van animatie en het uitdelen van gadgets zorgde voor de sfeer. Initiatiefnemer schepen Arne Vandendriessche is tevreden.

Kortrijk investeerde dit jaar fors in nieuwe kerstverlichting. Naast een upgrade van de oude verlichting, kwam er op heel wat plaatsen nieuwe verlichting bij. Voor het eerst was er ook kerstverlichting in alle deelgemeenten. De nieuwe lampen omvatten warme witte led-lichten, afgewerkt met koude witte led-accenten. De kerstlampjes zijn gemaakt uit biologisch afbreekbaar Bioprint-materiaal, aangekleed met energiezuinige led-verlichting.

https://www.youtube.com/watch?v=vFB69vjfXS0

Het feest werd op gang getrokken door Belleman Peter Caesens. “Voorwaar, voorwaar, ik zeg u dat iedereen zich naar de Grote kring moet haasten.” Burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepenen Arne Vandendriessche en Ruth Vandenberghe ontstaken samen met Bo, het dochtertje van de burgervader, de sfeervolle kerstverlichting met in totaal 480.600 lampjes. De aankoopprijs bedroeg 1 miljoen euro. Arne Vandendriessche, schepen van Economie: Investeren in kerstsfeer is belangrijk want dit zorgt voor extra beleving en gezelligheid voor de vele bezoekers en shoppers aan onze stad.”

Black Friday

Daarna was er de start van de koopavond rond Black Friday. De Dixieland Streetband zorgde voor muzikale sfeer. Er was ook heel wat randanimatie met als thema licht en een Rad van Fortuin. Wie voor 50 euro aankocht in de binnenstad, maakte een kans bij het Rad van Fortuin om een Kortrijk Cadeaubon te winnen van 50 euro.

Axel, Maury en Ivo vonden de verlichting erg sfeervol.
Axel, Maury en Ivo vonden de verlichting erg sfeervol.© TVK

Heel wat nieuwe locaties zoals de Leieboorden, de de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Vlas- en Houtmarkt en het Overbekeplein kregen voor de eerste keer kerstverlichting. “Het was uitkijken naar de nieuwe verlichting. Het valt bijzonder goed mee. Het is mooi geworden, echt fijn”, zegt student Axel. Ook Maury en Ivo tekenden present. “Allemaal zeer leuk met mooie animatie en muziek. Echt sfeervol”, aldus Maury. “De voorbije jaren is de kerstverlichting echt gegroeid en verbeterd. Dit is een orgelpunt”, pikt Ivo in.

Deelgemeenten

Ook de deelgemeenten kregen dit jaar voor het eerst kerstverlichting van de stad. Om dat te vieren werd in elke deelgemeente een evenement georganiseerd in samenwerking met lokale vrijwilligers en verenigingen. “Geen enkele deelgemeente valt uit de boot. Het enthousiasme van de vele vrijwilligers, organisaties en ondernemers die mee zorgden voor de sfeer en gezelligheid in hun deelgemeente wordt ten zeerste geapprecieerd”, vertelt schepen van Deelgemeenten en Vrijwilligers Ruth Vandenberghe.

Schepenen Arne Vandendriessche en Ruth Vandenberghe staken de verlichting aan samen met Vincent Van Quickenborne en zijn dochter Bo.
Schepenen Arne Vandendriessche en Ruth Vandenberghe staken de verlichting aan samen met Vincent Van Quickenborne en zijn dochter Bo.© TV

De Heulenaars zijn in elk geval blij dat de stad woord heeft gehouden. Na jaren erbarmelijke of zelfs geen kerstverlichting is er dit jaar voor het eerst terug echte sfeer te bespeuren De Heulenaars zijn algemeen tevreden met de versiering. Over smaak valt uiteraard niet te twisten. Sommigen vinden het karige verlichting, anderen vinden het gewoonweg mooi. De kerstverlichting is algemeen positief onthaald.

“Waarom zoveel poespas rond maken”, zeggen Heulse critici. “We moeten leren tevreden zijn met wat we krijgen” De Heulenaars kunnen, na aandringen, met een zalig gevoel de feestdagen tegemoet. De handelaars zijn tevreden. Michiel Thermote, uitbater van De Kameleon vindt het supermooi. Café Den Hert is vol lof over het resultaat. Kortom de Heulenaars zijn content. Met dit mooi ogend resultaat vergeten de Heulenaars de vorige jaren. Er is nu sfeer en de Heulenaars genieten van hun versierde dorpskern. De lampjes hangen er tot midden januari.

(PVH/CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier