Kortemark: “Krak worden, dat doe je niet in je eentje”

Krak van Kortemark Paul Roussel, hier met zijn echtgenote Marie-Christine. (Foto JDK)
Redactie KW

Paul Roussel (68) is geen onbekende in Kortemark. Hij is actief in heel wat verenigingen, maar zijn hart ligt toch wel bij Kortemark Komt Op, de vereniging die tweejaarlijks de Toogmarathon op poten zet ten voordele van Kom op tegen Kanker. Hij blijft alvast zijn eigen bescheiden zelve bij het toekennen van de titel Krak 2017.

“Krak word je niet alleen”, zijn Pauls eerste woorden. “Een hele groep mensen verdient deze titel samen met mij. Ik ben in 2001 aan de Toogmarathon beginnen meewerken en kreeg al snel de taak om me met de PR bezig te houden. In de tijd toen Jean-Pierre Strubbe voorzitter was, liet hij mij altijd het woord voeren en aangezien ik ook steeds het voorbereidende werk voor de vergaderingen deed, belandde ik al snel elke keer er iets moest gezegd worden, op het spreekgestoelte. Jij geeft les, dus jij kan dat, zeiden ze dan allemaal.”

“Maar jij zegt het toch ook graag”, valt zijn echtgenote Christine hem in de rede.

Informatica

“We zijn het jaar rond bezig met Kortemark Komt Op“, vervolgt Paul. “Ik bereid graag alles tot in de puntjes voor en dat vraagt natuurlijk extra werk. Niet dat ik een perfectionist ben, maar ik kan blijven kijken naar een verslag of een affiche. Ja, ze weten de gepensioneerde schoolmeesters rap te vinden… Ik ben in 1973 begonnen als leraar in de VABI in Roeselare. Sinds de pc verscheen, geef ik informatica en die pc is vandaag de dag nog altijd een grote passie. Internet is een fantastisch medium, maar soms is het ook druk, want die mailbox is nooit leeg. Als ik denk hoe ik vroeger op school zat te cijferen zonder rekenmachine, dan blijkt dat zinloos als je ziet hoe een computer dit alles nu in een mum van tijd oplost.”

Huilaert

“Reclame maken om te stemmen, deed ik niet. Ik zag op Facebook dat anderen dat voor mij deden (lacht). Op 21 januari trekken we naar Antwerpen om er onze cheque van nu al meer dan 128.000 euro te gaan overhandigen. Dat is toch fantastisch wat wij met die Toogmarathon bereiken? Ik dacht altijd dat de limiet in zicht was qua opbrengst, maar de lat werd elke twee jaar wat hoger gelegd. Na alle voorbije edities van de Toogmarathon staat de teller in Kortemark op meer dan 600.000 euro, dankzij heel veel mensen. Naast Kortemark Komt Op hou ik me ook nog bezig met de Gezinsbond, de Volkstuinen en de kerkraad. En dan is er nog ons maandelijks kaartersclubje, werk genoeg dus voor iemand die met pensioen is. Ik woon hier trouwens in een vruchtbare streek wat de Krak betreft: maar liefst drie mensen die op Huilaert wonen, werden genomineerd”, besluit Paul.

“Teller van Toogmarathon staat op ruim 600.000 euro”

Van den Reygaert naar den Huilaert

“Ik ben afkomstig uit Avekapelle en sleet mijn broek op de schoolbanken van het schooltje waar nu restaurant Den Reygaert gevestigd is”, vertelt Paul. “Mijn vrouw Marie-Christine is van Veurne en na een jaartje Roeselare vestigden we ons op de wijk Huilaertmolen. We wonen hier in een rustige straat, alhoewel… er werd enorm veel bijgebouwd de laatste jaren. Iedereen die hier indertijd kwam wonen, had zo’n beetje dezelfde leeftijd en ook onze kinderen speelden met elkaar. Er was dus enorm veel sociaal contact in de buurt. Daarom waren straat- en wijkfeesten geen uitzondering. Het is jammer dat dit alles wat weggevallen is. De vraag is: hoe krijg je de mensen vandaag de dag nog uit hun huis? Vergaderen gebeurde vroeger steevast op café en dan moest er nadien vanzelfsprekend nog een paar uur nagekaart worden aan de toog. Als ik terugdenk aan de Gouden Leeuw van vroeger: Jean-Pierre slaagde erin om een leeg café ‘s nachts weer te laten vollopen.”

Verdriet

“Mensen, zowel jong als oud, zaten daar tot in een gat in de nacht te praten met elkaar. Hoeveel Kortemarkenaren leerden elkaar niet kennen op café in de gemeente? Er verdwijnt ook zoveel horeca in onze gemeente, dat is jammer. Wij hebben onze huidige generatie vrienden leren kennen op café in Kortemark, en wij niet alleen. Ik ben trouwens een hele tijd niet meer op café geweest. Twee jaar geleden verloren we onze zoon Peter op 36-jarige leeftijd in een auto-ongeluk. Hij was de papa van twee van onze vijf kleinkinderen. Je leest elke dag over ongevallen in de krant, maar plots gebeurt dat in je eigen gezin. Er is en blijft een immense leegte en het doet een mens heel veel verdriet, maar het leven gaat toch door, ook al is het niet eenvoudig. Het heeft dan ook heel lang geduurd alvorens ik op zondagvoormiddag weer met de fiets naar dePlatse trok om er met vrienden een zondagspintje te gaan drinken en wat bij te praten.”

Bio Paul Roussel

Privé

Paul (68) werd geboren in Diksmuide en groeide op in Avekapelle in een landbouwersgezin. Hij is getrouwd met Marie-Christine Germonprez en woont in de Huilaertstraat. Paul is de vader van Sofie en Peter, en grootvader van vijf kleinkinderen.

Loopbaan

Paul was sinds 1973 leraar aan de VABI in Roeselare, hij gaf ook avondonderwijs en ging op z’n 58ste met pensioen.

Vrije tijd

Paul is bestuurslid van Kortemark Komt Op, Volkstuinen Kortemark, Gezinsbond Kortemark en van de Kortemarkse kerkraad. Verder actief achter de pc, in de tuin, op de fiets en in de keuken.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak