Koers voor beloften en liefhebbers tijdens Eernegem Kermis

Koninklijke Wielerclub Sport en Vermaak met v.l.n.r. Walter Jaques, Freddy Van Holderbeke, Stefaan Brinckman, Kristof Vanoost en schepen Tina Ledaine. © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Op zaterdag 19 september plant de Koninklijke Wielerclub Sport en Vermaak een wielerwedstrijd voor beloften en liefhebbers. De wedstrijd telt 19 lokale rondes van 6,2 km. Omdat er in coronatijd maar weinig organisatoren of gemeentebesturen het aandurven een wielerwedstrijd toe te laten, is de belangstelling enorm. Er hebben zich al 225 renners gemeld terwijl er slechts 175 toegelaten worden.

“Een van opvallendste punten, zo niet het opvallendste, is de aanpassing aan het parcours“, vertelt Stefaan Brinckman, woordvoerder van Sport en Vermaak. “Jarenlang werden met Eernegem Kermis liefst drie wielerwedstrijden georganiseerd.”

“Het is een publiek geheim dat door een conflict met voormalig burgemeester Carl Bonny ik het sinds 2010 vertikte de koersen die wij organiseerden nog langer door het centrum van Eernegem te laten passeren. Maar door tussenkomst van schepen Tina Ledaine en een aanpassing in het subsidiereglement kan het voor mij nu weer wel.”

Eeuwige rebel

“In het subsidiereglement stond namelijk de verplichting dat er langs de kerk van Eernegem moest gefietst worden. Dat heb ik nooit correct gevonden en dat is nu weggevallen. Nu het subsidiegewijs niet meer moet, zijn we daar. Dat is natuurlijk de eeuwige rebel in mij die spreekt…”

De start en de aankomst liggen ter hoogte van Café De Buuzestove. De renners rijden door de Stationstraat, Westkerkestraat, Bruggestraat, Achterstraat, Leliestraat, Aartrijkestraat, Zedelgemsesteenweg en via de Biezestraat terug de Stationstraat op.

“Er is zeer veel belangstelling van renners en daar zit ik mee verveeld. We hebben nu nog geen zicht op wie er zich heeft ingeschreven, want dat wordt op het niveau van de wielerbond opgevolgd, maar ik vind het niet kunnen dat jongens uit de streek die hier al jaren meedoen dit jaar niet zouden mogen meerijden en hun plaats zien ingepikt worden door een renner uit het Antwerpse. We gaan er dus alles aan doen om die streekgenoten aan de start te laten verschijnen.”

Extra maatregelen

“Uiteraard is het organiseren van een koers in coronatijd niet evident. Er moeten tal van extra veiligheidsmaatregelen genomen worden. Zo komt er, voor de inschrijving van de renners, een aparte ruimte in het lokaaltje van de boogschutters. De seingevers worden opgevangen in het Marktkaffee. Er zullen op de dag van de wedstrijd ook twee corona-veiligheidsverantwoordelijken instaan voor de controle van de goede opvolging van het veiligheidsdraaiboek.”

“Er zijn dan wel weinig koersen momenteel, maar in Kemmel, Kruisem, Langemark en nog enkele andere gemeenten heeft men aangetoond dat het wel kan, zonder nare gevolgen. Maar simpel wordt het niet. Ik wil nog even meegeven dat we, naast premies, voor 670 euro aan prijzen hebben.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier