Koen Crucke : “Wij vechten tegen bestaande spoken en dat maakt het griezelig”

Koen Crucke : "Het heropbouwen van ons vak zal volgens mij heel langzaam gebeuren." © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Koen Crucke uit De Haan blijft een drukke agenda hebben. De zanger/acteur is nog altijd een veelgevraagd persoon en ook zijn agenda voor de voorbije weken was goed gevuld. Tot plots de lockdown werd ingevoerd en ook Koen thuis mocht blijven.

Op 12 maart stond Koen op het podium van Etropal in Lauwe. “Tijdens die week deed ik dat drie keren : op 10, 11 en 12 maart. Ik zou dat de week erna nog eens overdoen, maar helaas…”, vertelt Koen.

Ben je geschrokken dat het plots zo snel ging en dat iedereen in zijn kot moest blijven ?

Koen : “Ik was niet meteen geschrokken, veeleer nieuwsgierig en verwonderd. Dit hebben wij nog nooit meegemaakt. Ik herinner mij wel emotionele verhalen van mijn moeder over het verplicht binnenblijven en schuilen tijdens de oorlog, maar dat was volgens mij anders. Toen kende je de vijand en kon je hem fysiek inschatten. Nu kan dat niet. Wij vechten tegen bestaande spoken en dat maakt het griezelig.”

Ook jij bent praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is het om nu ‘in uw kot te moeten blijven ?’

Koen : “Ik mis vooral de mensen waar ik mee samenwerk, het publiek, mijn muzikanten, diegenen waar ik op het moment van de lockdown heel wat plannen aan het maken was voor de nabije en verre toekomst. Ik ben geen “kot-mens”. Ik zit dus niet van ‘s morgens tot ‘s avonds opgesloten. Ik zou er gek van worden.”

Slaat de verveling toe ? Of met wat kan je je allemaal bezig houden ?

Koen : “Ik houd de verveling staande aan de voordeur. Jan en ik overleggen veel over de plannen die er zijn, over nieuwe initiatieven. Ik bel regelmatig met heel wat bekenden om vijf minuutjes te keuvelen. Ik ben vrij intensief aanwezig op de sociale media en als ik echt zin heb, dan studeer ik nieuw werk in. Dat laatste is niet zo evident, omdat instuderen altijd gepaard gaat met een doel : werk voor een nieuw concert, een tournee, een productie in theater of musical. Het doel van de studie mis ik en daardoor is de motivatie niet zo intens.”

Kortom, valt het thuiszijn dus mee of wordt dat na een tijd toch een sleur ?

Koen : “Ik probeer om de sleur buiten te houden. Er zijn uiteraard momenten dat ik eens diep zucht bij de bedenking wat zit ik hier te doen terwijl ik in een studio, op een scène of in een show zou kunnen zitten ? Onze sector wordt totaal genegeerd door de politici. Wij zijn duidelijk verwaarloosbaar voor hen. Er werd recent door minister Muylle een nieuwe regel opgesteld waardoor artiesten technisch werkloos zouden kunnen worden. Alleen, de regelgeving is waarschijnlijk geschreven door ministeriële boekhouders en andere vreemde eenden in de bijt met als resultaat dat zo goed als geen enkele artiest hier een beroep zal kunnen op doen.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Koen : “Ik denk dat niemand zoiets had verwacht. Je voelt je beknot in je vrijheid, er worden leefregels opgelegd en wat mij vooral mateloos irriteert is de manier waarop. Als ik Wilmès bezig zie, is het net of wij allemaal schoolkinderen zijn die eens goed op de vingers moeten getikt worden als wij niet braaf zijn. Het valt mij ook op dat zij bij elke persconferentie wat langer Frans en wat korter Nederlands praat. Let op : ik ben absoluut voorstander van de social distancy en wij moeten elkaar en de anderen beschermen. Maar dat zou ook op een volwassen manier kunnen worden gezegd, zoals door Jambon en Van Ranst.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Koen : “Wat is redden? Een artiest verlangt ernaar om zoveel als mogelijk voor een publiek, een microfoon of een camera te staan. Het feit dat dit gedurende maanden onmogelijk is zorgt ervoor dat het lopende jaar al een ramp is. Net zoals de erkenning zal men op regeringsvlak ook onze sector stiefmoederlijk blijven behandelen. Wij zullen als laatsten weer aan de slag mogen en dan is het nog maar zeer de vraag of het publiek bereid zal zijn om in een theaterzetel naast een wildvreemde te gaan zitten zonder plexiglas tussen hen in. Ik had tussen 12 maart en eind juli bijna 70 contracten. Die zijn allemaal verplaatst naar het najaar of begin volgend jaar. Als die allemaal doorgaan zullen wij de rust van dit moment misschien nog missen.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Koen : “Zoals ik al zei: het is nu al een ramp. Het heropbouwen van ons vak zal volgens mij heel langzaam gebeuren. Ik ben echt benieuwd of publieke manifestaties meteen zullen kunnen plaatsgrijpen. Grote festivals misschien of special events. Maar een normale show, theatervoorstelling ? Ik heb zo mijn twijfels.”

“Ik denk dat er pas een kentering zal komen als er een vaccin is.”© PADI/Daniël

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Koen : “Gelukkig wel. Alhoewel wij allemaal bijzonder voorzichtig en alert blijven. Je wil niemand verliezen en daar moet je zelf voor een stuk voor zorgen. Jan had ooit kanker en dan overvalt je een gevoel dat je daarvoor nooit kende. Het gevoel om misschien los te moeten laten. Ik wil dus alert blijven, zodat dit gevoel uit mijn leven gebannen blijft.”

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Koen : “Heel veel optredens, ook twee reizen en bovenop twee cruises (allemaal om te werken). De huidige situatie verplicht ons om van dag naar dag te leven. Plannen maken heeft totaal geen zin, omdat je niet weet wanneer je die zal kunnen waarmaken. Het is wezenloos.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Koen : “Ik denk dat er pas een kentering zal komen als er een vaccin is. Vanaf dan kan je bescherming laten toedienen en herbegint hopelijk het normale leven. Alhoewel je het leven en werk in de artistieke sector zelden of nooit normaal kan noemen. Wij leven van de uitdaging, van de emoties van het creëeren. En dat maakt ons vak ook zo vluchtig : je werkt er keihard naartoe, maar na het applaus is het alweer voorbij…” (PADI)

Info Koen Crucke : www.koencrucke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier