Knuffelhond symbool van strijd tegen intrafamiliaal geweld

De knuffelhonden werd aan het Kind van het Huis uitgedeeld. © Geert Vanhessche
Redactie KW

Met het overhandigen van een knuffelhondje aan bepaalde organisaties, wil ‘Vrouw en Maatschappij’ strijd voeren tegen intrafamiliaal geweld. Het hondje moet jongeren uitnodigen om bij die organisaties te spreken over het probleem.

Vandaag, vrijdag, staat in het teken van de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Vrouw en Maatschappij (V&W) voert op die dag jaarlijks campagne. Dit gebeurt meestal door het dragen van een wit lintje.

Dit jaar ligt de focus op de kinderen en de gevolgen van geweld binnen het gezin voor deze kinderen. “We hebben met onze actie drie doelstellingen”, zegt Barbara Demeulenaere van V&W. “We willen het meldnummer 1712 beter bekend maken, het onderwerp bespreekbaar maken en uiteraard de strijd aanbinden tegen dergelijk geweld.”

Aan vertegenwoordigers van Jongerenzorg, de politiezone en het bijzonder comité voor de sociale dienst, werd een knuffelhondje gegeven met de bedoeling dit zichtbaar in hun dienst te plaatsen. Deze knuffelhond staat symbool voor huiselijkheid en trouw.

Kinderen getuige van geweld

In meer dan 40 procent van de situaties van partnergeweld is er minstens één kind getuige van de gewelddaden gepleegd op één van de ouders. “Deze kinderen worden vandaag zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen. Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft nochtans verstrekkende en ernstige gevolgen op de psychische en emotionele toestand en de toekomst van een kind. Daarom moet zowel in preventie, detectie en hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind centraal staan”, aldus Barbara Demeulenaere. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.