Klokken in toren van Sint-Jozefskerk op de Ginste zijn terug

Zopas werd onder grote belangstelling de drie klokken van de kerktoren op de Ginste weer op hun plaats gezet. © CLY
Redactie KW

Sinds het begin van de maand augustus moesten de Ginstenaars het stellen zonder het vertrouwde klokkengeluid. De klokken werden weggenomen omdat nogal wat betonrot was vastgesteld in de toren en de ophangingsbeugels waren gedeeltelijk doorgeroest wat zorgde voor een heel gevaarlijke situatie. Volgens schepen Olivier De Marez was de draagbalk waaraan de klokken bevestigd zijn aan een grondige onderhoudsbeurt toe.

Uit de brochure van Geert Lemaitre van de werkgroep ‘Erfgoed’ leren we dat er in 1965-1966 drie nieuwe klokken werden gegoten voor de Ginstekerk. De klokken werden toen gegoten door een klokkengieter uit Leuven. Na al die jaren is gebleken dat de klokkentoren aan een grondig onderhoud toe was. Niet alleen moest de draagbalk vervangen worden maar ook heel wat voegwerk kwam los te zitten.

“Pas na het wegnemen van de klokken kon vastgesteld worden hoe erg de toestand was. Door een gepast en tijdig ingrijpen kon voorkomen worden dat op zekere zo’n klok die nagenoeg duizend kg weegt naar beneden zou komen”, wist Peter Vandaele van het kerkbestuur ons toe te vertrouwen. Ook het bestaande geluidsmechanisme moest weer in orde gebracht worden. Er kwam vanzelfsprekend een hoogtewerker aan te pas om de drie zware klokken weer op hun plaats te krijgen. Vanaf morgen zullen de Ginstenaars zich weer kunnen verheugen op het vertrouwde klokkengeluid. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier