Klanten en marktkramers tevreden over maandagmarkt

Marktkramer Philip Vancraeymeersch en klant Rita. Ze zijn blij dat ze terug een 'klaptje' mogen doen. (foto TVA)
Redactie KW

De stad Gistel mocht als een van de eerste in onze streek opnieuw een klassieke wekelijkse markt organiseren. Het centrale marktplein kreeg 21 van de 22 marktkramers over de vloer die maar wat graag hun koopwaar aanboden. De reacties van zowel bezoekers als vaste verkopers waren positief.

In Gistel keken ze met spanning uit naar de heropstart van de wekelijkse markt. Het was de allereerste markt in onze streek sinds de uitbraak van de coronacrisis. Er werden dan ook tal van maatregelen genomen om een marktbezoek zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen: één in- en uitgang, een beperkt aantal bezoekers om voor spreiding te zorgen en ontsmettingsproduct aan de ingang. Marktkramers moeten hun mond en neus bedekken – een federale maatregel – en zowel voor eigen medewerkers als klanten ontsmettingsproducten klaar hebben.

Klaptje doen

Hoe rigoureus de maatregelen ook mogen klinken, eigenlijk kon er gezien de omstandigheden vrank en vrij gewinkeld worden. “Ik ben blij terug naar de markt te mogen komen”, vertelt de Gistelse Rita, die onder meer aardbeien komt kopen. “We hebben lang genoeg binnen gezeten.” Even verderop slaat Luc groenten en fruit in. “Ik weet dat je enkel gericht aankopen mag doen, maar op de markt kan je toch heel eventjes een ‘klaptje’ doen met mensen uit te buurt. Da’s helemaal anders dan in de supermarkt.” Ja, af en toe waren er bezoekers die wat te dicht bij mekaar liepen of net iets te dicht bij de producten kwamen. Maar toch hield zowat 99 procent van de bezoekers zich keurig aan de regels.

Klanten en marktkramers tevreden over maandagmarkt

De marktkramers zelf laten zich ook positief uit over de heropstart. “De communicatie vanuit de stad naar ons verliep duidelijk en ook de eigenlijke organisatie is goed verlopen”, vertelt Philip Vancraeymeersch, die al vijf jaar onder meer asperges, aardbeien, kersen en frambozen verkoopt in Gistel. “Klanten en marktkramers krijgen hier de nodige ruimte. Dat is nogal wat anders of pakweg in Torhout, waar maximum 50 marktkramers mogen staan en dan nog enkel verkopers van voeding en bloemen. Volgens mij kan elke verkoper van de partij zijn als de stadsbesturen, zoals hier, een goeie spreiding regelen.” Marktkramers Geert Warny en Katrien verkopen ondergoed en beddengoed. “Ook wij zijn zeer tevreden over de aanpak van de stad Gistel. Omdat er een vast circulatieplan is en één in- en uitgang, passeren de bezoekers sowieso alle kramen. Dat zorgt wel voor de gewenste visibiliteit. Wij doen normaal gezien zeven markten per week en staan bijvoorbeeld ook in Ieper. Ook daar geldt een speciale regeling. Zo mogen verkopers van non-food er maar één keer om de twee weken postvatten. We zijn blij dat zo’n regeling niet geldt in Gistel.”

Vrijdag opnieuw

“Onze diensten en ambtenaar lokale economie hebben de afgelopen tijd prima werk geleverd om onze markt in goeie banen te leiden”, zegt bevoegd schepen Dries Depoorter (Open Vld).

Klanten en marktkramers tevreden over maandagmarkt

“Er kwam best wat druk bij kijken, omdat het de eerste markt is in onze streek tout court. We zijn heel tevreden over hoe de markt is verlopen. Natuurlijk, voorbereiding en organisatie vanuit de stad is één ding, maar er moet ook verantwoordelijkheid komen van de verkopers en bezoekers.”

Ook voor de kleinere, maar minstens even populaire boerenmarkt op vrijdag in de Heyvaertlaan ligt een aangepast circulatieplan op tafel. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier