Klacht tegen ruil voor padelterrein verworpen, sportclub OTC kan nog beroep aantekenen

De stad mag de gronden ruilen zodat er op het middenveld van de wielerpiste nieuwe terreinen kunnen komen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De klacht van de sportclub OTC tegen een ruil van terreinen aan de wielerpiste werd verworpen. Dat liet de waarnemend gouverneur weten. Burgemeester Bart Tommelein reageert tevreden.

Het stadsbestuur ruilde eerder dit jaar gronden aan de Stuiverstraat (private eigenaar) met grond van de wielerpiste op het sportpark. De stad vond zo een manier om de komst van padelterreinen nabij de woonwijk (verkaveling Baanhof) te vermijden. In de aanloop naar de beslissing van de gemeenteraad was er een brief aan het stadsbestuur waarin de Ostend Tennis & Padel Club (OTC) opmerkingen maakte rond de noodzaak van extra padelterreinen in Oostende.

“Er zijn nu 15 padelterreinen. Door het actief mogelijk maken van twee clubs geeft de stad de doodsteek aan 1 van beide. Er is geen nood aan extra speelvelden”, luidde het. OTC kwam ook met juridische argumenten waarbij werd betwist dat de stad zomaar patrimonium kon ruilen zonder mededinging. Er werd verwezen naar het decreet lokaal bestuur en een omzendbrief. Het stadsbestuur hield geen rekening met de brief. De ruil werd op de gemeenteraad van eind mei door meerderheid en oppositie goedgekeurd.

Stad krijgt gelijk

Tegen die beslissing diende OTC een klacht in bij de gouverneur. Het Agentschap Binnenlands Bestuur onderzocht de zaak en stelt dat het niet gaat om een onredelijke beslissing van de stad die dan ook over de hele lijn gelijk krijgt. “Het is ook niet de stad die bijkomende terreinen aanlegt”, valt te lezen. Ook het argument dat er geen mededinging was, werd van tafel geveegd. “Er zijn ook geen aanwijzingen dat de beslissing werd genomen in het privaat belang. De stad motiveerde voldoende in het algemeen belang en er kan geen schending van het recht of algemeen belang worden vastgesteld.”

Stad reageert tevreden

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “We zijn tevreden dat we gelijk krijgen. Ons opzet was om te vermijden dat er nabij een woonwijk een padelterrein zou komen. We hebben de zaak vooraf zeer grondig bestudeerd en juridisch afgetoetst. We mogen de gronden ruilen zodat er op het middenveld van de wielerpiste nieuwe terreinen kunnen komen. De piste zal ook onderhouden worden.”

De burgemeester reageert ook op het argument dat er geen tweede club nodig was : “Het gaat bij de ruil om een private investeerder die zelf beslist. Als stadsbestuur laten we het vrij initiatief en ik zie geen argument waarom we als overheid zouden beslissen dat er geen tweede padelclub kan komen. We zijn voorstander van concurrentie en niet van een monopolie. De gouverneur zegt dat het gaat om goed bestuur en was het een wijze beslissing om geen padelterrein te vergunnen naast een woonwijk en de ruil op te zetten.”

Tegen de beslissing van het Agentschap Binnenland Bestuur is beroep mogelijk bij de Raad van State. OTC bekijkt de opties met de advocaat, maar wilde geen commentaar geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier