Kinderopvang De Puzzel viert 25ste verjaardag

een vakantiedag in De Puzzel. (foto EDB)
Redactie KW

Buitenschoolse kinderopvang De Puzzel vierde haar 25ste verjaardag. Verantwoordelijke Chantal Dewitte is er al bij van bij de start en zag de opvang groeien. Er zijn over de twee vestigingen nu al 600 kinderen ingeschreven.

De Puzzel startte 25 jaar geleden in de oude kleuterschool achter het JOC in de Filips van de Elzaslaan. “We begonnen met zes halftijdse begeleiders en 45 kinderen. Op dat adres zijn we naar 60 kinderen gegaan. We breidden er al uit met meer lokalen en mochten zelfs gedeeltelijk gebruik maken van ‘t JOC. Er zijn daar heel wat investeringen gebeurd”, begint Chantal Dewitte.

Ze werd aangeworven door de toenmalige Dienst Openluchtleven van het kind, wat nu de Vlaamse Dienst Kinderopvang is. “Deze vzw nam me in dienst en de infrastructuur werd aangeboden door stad Kortrijk”, legt ze uit. In 1998 kon Chantal als personeelslid bij de stad komen. In 2007 verhuisde de hoofdlocatie van De Puzzel samen met de kortstondige opvang van de Dekenij naar de Condédreef. “De kortstondige opvang is daarna Het Blokkenhuis geworden.” In 2013 werd een afdeling van De Puzzel in Heule geopend. De Puzzel ging samen met de kinderopvang in 2014 over van de stad naar het OCMW. Nu valt kinderopvang onder Zorg Kortrijk.

Huiswerk doen

Er waren in die 25 jaar wel wat verschuivingen in functie van de nood naar buitenschoolse kinderopvang. Zo organiseerde De Puzzel nog opvang in de Pieter de Conincklaan op Sint-Jan en de vakantiewerking in de gemeenteschool in Kooigem.

De Puzzel werkt aanvullend op de schoolopvang en werkt samen met enkele omliggende basisscholen waar kinderen ook opgehaald worden. “Kinderen die tot na 17.30 uur opgevangen moeten worden, halen we om 16 uur op aan enkele scholen. We doen ook vroege opvang vanaf 6.30 uur.” Op woensdagnamiddag en tijdens de vakanties wordt er ook buitenschoolse kinderopvang georganiseerd. “We staan open voor kinderen die in Groot-Kortrijk wonen of er school lopen. Er wordt met verschillende leeftijdsgroepen gewerkt en vanaf het derde leerjaar kunnen ze er ook hun huiswerk doen. Van de 150 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang zijn er 45 in Heule. Er zijn over de twee vestigingen momenteel 600 kinderen ingeschreven. “We blijven al 25 jaar gaan voor één begeleider op 14 kinderen. We streven ook altijd naar 100 % gekwalificeerd personeel. Nu zijn er gemiddeld 23 personeelsleden. Er werd ook gekozen om in te zetten in een administratieve hulp”, gaat Chantal verder.

Chantal is tevreden dat het OCMW investeerde in het gebouw in de Condédreef en in de nieuwbouw in Heule. “Nu het Blokkenhuis verhuisd is naar de ruimtes boven volksrestaurant Vork, konden we hier meer ruimte opnemen voor de buitenschoolse kinderopvang. Er is ook een grote buitenspeelruimte.” De laatste evolutie was de digitalisering en de webapplicatie. “De ouders kunnen de opvang sinds september 2017 digitaal aanvragen. De reservaties gaan altijd twee maanden vooraf open.”

Feesten met Sint-Jozef

Om 25 jaar De Puzzel te vieren, werd er gefeest samen met woon-zorgcentrum Sint-Jozef, dat naast de opvang ligt. “Er is een goede wisselwerking en we doen soms activiteiten samen”, besluit Chantal. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier