Kinderdagverblijf Pjotter in Fortem werkt sinds 1 januari met herbruikbare luiers

Julie Wackenier van kinderdagverblijf Pjotter: “Mooi meegenomen is dat de luiers frisse kleurtjes hebben en een streling voor het oog zijn.”© AB
Julie Wackenier van kinderdagverblijf Pjotter: “Mooi meegenomen is dat de luiers frisse kleurtjes hebben en een streling voor het oog zijn.”© AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Kinderdagverblijf Pjotter in Fortem is sinds elf jaar een vaste waarde. Julie Wackenier en haar medewerkers Jenny en Evy vangen er op vandaag een beetje zoals thuis tot 26 kindjes tussen 0 en 2,5 jaar op. Op 1 januari startte Pjotter met een systeem van herbruikbare luiers. “Het is ietsje duurder voor de ouders”, zegt Julie. “Maar ik kon mij niet langer verzoenen met de immense afvalberg die wij hier produceerden.”

Kinderdagverblijf Pjotter opende op 1 januari 2010 de deur en was de voorbije elf jaar een vaste waarde in Alveringem. Kindjes van nul tot de leeftijd waarop ze voor het eerst naar school gaan, kunnen er terecht. Pjotter telt drie voltijdse medewerkers en heeft een capaciteit van 20 voltijdse plaatsen. Daarmee is dit kinderdagverblijf volgens de normen van Kind & Gezin die stelt dat twee medewerkers voor 18 kindjes volstaan goed bemand.

Lange dagen

“Op dagen dat hier effectief 20 kindjes zijn, hebben wij met ons drieën echt wel de handen vol”, vertelt Julie. “Ik zou het eigenlijk niet zien zitten om met twee in te staan voor 18 kleintjes. We zijn er elke werkdag van 7 tot 18 uur. We maken dus lange dagen. Omdat ik zelf elke ochtend om 6.30 uur op post ben, streef ik ernaar om rond 16.30 uur af te ronden. De vele administratie moet immers ook gebeuren.”

“Momenteel hebben we tien baby’s en dat is extra arbeidsintensief. Een kind van goed twee jaar begint al een beetje zelfstandig te eten, een baby kan dat niet en heeft volledig hulp nodig. Onlangs hadden we een stagiaire van 18 jaar en haar hulp was echt welkom. Het is belangrijk dat onze veerkracht intact blijft. Op drukke dagen voelt het wel eens zo aan, maar we willen uiteraard niet dat onze job bandwerk wordt!”

De voorbije elf jaar werkten ze bij Pjotter met wegwerppampers. Om niet het risico te lopen van bij de ouders te moeten vragen en zagen om pampers, kocht Pjotter ze aan en betaalden ouders per stuk. Een gemakkelijk systeem voor alle partijen. Eén nadeel wel: de immens grote afvalberg.

“Gemiddeld hadden wij 80 vuile pampers per dag oftewel om de 14 dagen bij de afvalophaling twee grote containers”, vertelt Julie. “Afvalverwerking is hier dus al die jaren een grote kost geweest. Voor Pjotter, niet voor de ouders, want in tegenstelling tot heel wat crèches rekenden wij de kost niet door. Vanwege de gemeente Alveringem kreeg ik wel 175 euro per jaar op mijn diftarrekening. Dat was een mooie compensatie.”

Ouders opgetogen

“Vandaag de dag vind ik een dergelijke afvalberg niet meer verantwoord. Vrij snel zijn we uitgekomen bij herbruikbare luiers. De firma Washcot levert wekelijks het door ons gevraagde aantal luiers en neemt onze container met vuile luiers mee om te wassen. Zelfs de vochtige doekjes mogen met de vuile luier mee. Mooi meegenomen is dat de luiers frisse kleurtjes hebben en een streling voor het oog zijn.”

“De meeste ouders waren opgetogen over het nieuwe systeem, ook al betalen ze nu zo’n 10 cent per stuk meer dan vroeger. Enkele ouders waren sceptisch, maar iedereen is ondertussen mee. Het is prettig en gemakkelijk werken en ik ben zeer tevreden dat we de overstap hebben durven maken. De impact van zoveel afval op jaarbasis was groot en het is een fijne gedachte dat die nu een pak minder is. De verandering is de moeite meer dan waard, meen ik. En misschien kan dit ook anderen inspireren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier