Kijk binnen bij Lien Velghe en Nathan Podevyn

De woonkamer. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Lien Velghe en Nathan Podevyn wonen in een leuke stadswoning in de Ganzenstraat, een sfeervol straatje dat de Langestraat en de Kazernevest met elkaar verbindt. Naast hun dagtaak, van Lien in het onderwijs en van Nathan in de familiale schoenenzaak, runnen ze er een B&B. Csar, genoemd naar Liens overgrootvader César Velghe, die na de Eerste Wereldoorlog in Ieper stierf aan de gevolgen van een aanval met mosterdgas. “Ik hou ervan om in mijn familiegeschiedenis te snuisteren”, zegt Lien.

De uit Zedelgem afkomstige Lien Velghe vulde eerder al onze krantenkolommen. Ze is namelijk de stuwende kracht achter het project waarbij ze er in samenwerking met de groendienst van de stad Brugge voor zorgt dat er tegen de gevels van woningen en winkels in de Langestraat, Hoogstraat en zijstraatjes zo veel mogelijk planten en bloemen te zien zijn.

“Door het grote succes heeft het stadsbestuur nu zelfs beslist om het project in de hele stad uit te rollen. Het systeem blijft hetzelfde. De stadsdiensten zorgen ervoor dat er enkele tegels of stenen worden weggenomen en de aanvrager koopt zelf een plant, liefst een klimplant, aan om in die uitsparing te plaatsen”, glundert Lien. “Waar ik opgroeide, in Zedelgem, woonde ik echt op de buiten, in het groen. Toen ik later in Brugge kwam wonen, miste ik dat wel, het groen. Dat projectje is daar wel een uiting van, denk ik. Ook aan onze gevel staan er weelderige planten en bloemen.”

Schoenenverkopers

Lien woont in de Ganzenstraat samen met Nathan Podevyn. De naam Podevyn zal bij veel Bruggelingen wellicht een belletje doen rinkelen: Nathan vormt met zijn familie immers al de vijfde generatie schoenenverkopers en baat samen met zijn vader Patrick de alom bekende schoenenzaak Quicke in de Zuidzandstraat uit, een van de weinig resterende familiale kwaliteitszaken in de Brugse binnenstad. “Ik ben dus opgegroeid in Zedelgem, maar toen mijn ouders uit elkaar gingen ben ik met mijn moeder mee verhuisd naar Sint-Kruis. En dan heb ik ook Nathan leren kennen. Intussen was ik al erg van Brugge gaan houden en toen bleek plots dat er een huisje in de Ganzenstraat te koop kwam. Het was wel erg donker, door de materiaalkeuze en vooral ook door het groene brandglas dat gebruikt werd”, vertelt Lien. “Ik weet nog goed dat mijn ouders zeiden: Je gaat toch nooit zo’n donker, klein huis kopen zeker? Maar we hebben het grondig verbouwd, veel binnenmuren gesloopt en veel lichte kleuren gebruikt.”

(lees verder onder de foto)

Lien en Nathan.
Lien en Nathan.© Davy Coghe

“Een kleine vier jaar geleden kregen we de kans om het aanpalende huis te kopen, een kans die we niet lieten liggen. We zagen het als een investering”, vult Nathan aan. “Je krijgt maar één keer in je leven het huis van de buren te kopen.”

Je krijgt maar één keer in je leven de kans om het huis van je buren te kopen

Al snel groeide bij Nathan en Lien het idee om in die woning een B&B in te richten. “We reizen zelf allebei graag en houden ervan met mensen uit alle hoeken van de wereld te praten”, verduidelijkt Lien. “En aangezien ik interieurarchitect ben van opleiding, kon ik me creatief uitleven met de inrichting van de B&B, net als ik heb gedaan met onze eigen woning overigens. Ik heb ook een tijdje effectief op zelfstandige basis gewerkt als interieurarchitect, maar sinds ik fulltime les geef aan de opleiding bouwkunde bij hogeschool Vives, heb ik dat stopgezet. Met ook nog eens de B&B erbij, werd dat te veel.”

Vernoemd naar César

De B&B kreeg de naam Csar, vernoemd naar César Velghe, de overgrootvader van Lien. “Ik hou me graag bezig met stamboomonderzoek. Zo kwam ik heel veel te weten over mijn familie. Mijn overgrootvader heeft samen met twee broers gevochten in de Eerste Wereldoorlog en is enkele jaren na de oorlog gestorven aan de gevolgen van de aanvallen met mosterdgas. Ik vond mooie foto’s van hem terug en hoorde boeiende verhalen over de man. Zeker de Britten en Amerikanen die hier te gast zijn en naar Ieper gaan voor het museum In Flanders Fields, zijn bijzonder geboeid als ik die verhalen vertel”, zegt Lien.

(lees verder onder de foto)

De gasten kunnen op een wereldbol aanduiden van waar ze komen.
De gasten kunnen op een wereldbol aanduiden van waar ze komen.© Davy Coghe

Lien en Nathan nemen ons met plezier mee voor een rondleiding die start in het stemmige stadstuintje, waar de mooie herfsttinten intussen de bovenhand nemen. In de woonkamer zien we een mooie houten eettafel die nog toebehoorde aan de grootvader van Nathan. We lopen over het mooie originele tegelvloertje, wellicht een goeie honderd jaar oud, dat Nathan en Lien bij de verbouwing zorgvuldig hebben uitgebroken en een ander plaatsje gegeven.

(lees verder onder de foto)

Het dakterras.
Het dakterras.© Davy Coghe

De bewoners houden duidelijk van mooie voorwerpen, zoals de lamp van de Brugse designer Thomas Serruys. In de B&B naast de deur bevinden zich drie ruime tweepersoonskamers en een kinderkamertje. De gasten hebben er een zithoekje met ruimte waar het ontbijt wordt aangeboden.

(lees verder onder de foto)

King Georges.
King Georges.© Davy Coghe

Op een soort wereldbol met prikkertjes kunnen de gasten aanduiden van waar ze komen. Vanop het dakterrasje, met opnieuw veel planten, kunnen de gasten ook nog genieten van een mooi panorama met onder meer het nieuwe rijksarchief in beeld en in de verte de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Kijk binnen bij Lien Velghe en Nathan Podevyn
© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier