Kerstmarkt ‘Winterduinen’ was debacle in Bredene

Voor de traditionele nieuwjaarsdrink vonden de Bredenaars wel de weg naar de geflopte kerstmarkt. (foto MM)
Redactie KW

Wie de kerstmarkt ‘Winterduinen’ een bezoek bracht, zal het gemerkt hebben: er viel weinig te beleven, er was weinig volk en van enige kerstsfeer was amper sprake. “Niet verwonderlijk”, meende Koen Uittenhove (Groen) op de laatste gemeenteraad. “De organisatie werd veel te laat op het getouw gezet en lokale handelaars en verenigingen werden er te weinig bij betrokken.”

Zowat alle politieke fracties hadden tijdens de gemeenteraad vragen bij wat gemeenzaam als het debacle ‘Winterduinen’ werd omschreven. Ook Evelyn Vermont (SP.A) was kritisch: “Er is heel veel commentaar gekomen op de kerstmarkt. De mensen vonden het niet gezellig, alles was ook veel te laat aangekondigd.”

“Winterduinen is veel te laat aangepakt. Het was je reinste kunst- en vliegwerk. Dat de organisatie slecht zou aflopen, hadden we lang voordien voorspeld”, deelde Koen Uittenhove graag de kritiek. “De aanloop ernaartoe deed weinig goeds vermoeden. In februari hebben we al gepolst naar de mate van betrokkenheid van de Lokale Raad voor Economie (LRE). In april hebben we onze vraag herhaald. We kregen van schepen Alain Lynneel telkens mee dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Alles zou in orde komen. Hij heeft me toen zelfs verzekerd: ‘Ik steek daar mijn nek voor uit’.”

Teleurstellend

“Het resultaat was echter uitermate teleurstellend. Ik vernam zelfs dat campinguitbaters hun gasten voorstelden om naar de Oostendse kerstmarkt te trekken. Nu, gedane zaken nemen geen keer. Ik stel daarom voor dat we een gemengde werkgroep Winterduinen samenstellen met daarin onder meer de verenigingen en handelaars. En zorg ervoor dat er een plan is tegen mei. Binnen het budget dat is voorzien.”

Een voorstel waarbij Vicky Dereere (N-VA) zich graag aansloot. “Op de LRE suggereerde schepen Eddy Gryson bovendien dat het uitgerekend de schuld van de handelaars was dat de kerstmarkt een flop werd. Dat kan uiteraard niet. Wat daarentegen wel moet, is feedback naar de gemeenteraad en de LRE over waar het verkeerd is gelopen en hoe het straks beter kan”, aldus Vicky Dereere.

Misschien moeten we ons volgend jaar meer tot de verenigingen richten

Schepen Gryson (SP.A) nuanceerde haar opmerking. “Ik heb de handelaars niets verweten! Ik heb enkel opgemerkt dat er begin dit jaar nog een groot enthousiasme was voor het initiatief, maar dat finaal weinigen hebben toegehapt”, aldus de schepen.

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) sloot het debat af met een schuldbekentenis. “Het is logisch dat de handelaars die wel deelnamen niet tevreden zijn. Winterduinen was inderdaad een debacle. Schepen Lynneel heeft in veertien dagen tijd nog proberen te redden wat te redden viel. We zullen de zaak evalueren en onze besluiten trekken over de organisator, die in De Panne overigens wel een succesvolle kerstmarkt op het getouw zette. Of ik het gebrek aan respons bij de lokale handelaars en LRE veroordeel? Helemaal niet. Of we het volgend jaar op dezelfde manier zullen aanpakken, is een andere vraag. Misschien moeten we ons meer tot de Bredense verenigingen richten.”

IJspiste

“Ook het ontbreken van een ijspiste werd ons aangewreven. Dan proberen we een milieubewuste gemeente te zijn, van inwoners krijgen we de opmerking: ‘We komen niet meer, want de kindjes kunnen er niet meer schaatsen’. Misschien hadden we dit jaar omwille van de werken in de Kapelstraat wel helemaal geen kerstmarkt moeten opzetten. Maar ook dan zou het niet goed geweest zijn. Maar hoe dan ook werp ik geen steen naar de handelaars. Het was niet goed en dat kwam ook en vooral omdat de organisatie al fout zat voor ze goed en wel begonnen was.” (Marc Mahieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier