Kermisvijfdaagse met aangepast programma

Het kermiscomité van Anzegem met v.l.n.r. Rosette Deconinck (bazin café Sportduif) met zoon Davy Demets, schepen van Geluk (Inzet), Juta Meulebrouck (doet studentenjob in het café) en vader Jan Meulebrouck, Gino Devogelaere, burgemeester (SAMENéén) en Johan Delrue, schepen van Financiën (SAMENéén). © GV
Redactie KW

Sinds vorige week staat het licht op groen voor het lange kermisweekend van 4 tot 8 september in Anzegem. Met steun van het gemeentebestuur schakelde het kermiscomité een versnelling hoger. Het kloppende hart van dit gebeuren situeert zich sinds jaar en dag in café De Sportduif waar Rosette de pintjes tapt.

Jan Meulebrouck, bestuurslid van het kermiscomité Anzegem, zag het haalbaar om de jaarlijkse kermistraditie in Anzegem te organiseren volgens de geldende coronamaatregelen. Samen met zijn goede vriend en schepen Davy Demets, de zoon van Rosette Deconinck die al voor de 48ste keer de kermis mee organiseert, spelen ze erg kort op de bal.

“We hebben samen een mooi plan uitgetekend”, zegt Jan Meulebrouck. “Het hoofddoel is wat deugddoende ontspanning bieden in tijden van corona. Een aantal zaken werd geschrapt of vervangen door activiteiten waarbij we de veiligheid wel kunnen garanderen.”

Geen gratis kwartier kermis

Zo zal de jaarlijkse eierenworp en het gratis kwartier kermis niet doorgaan op vrijdag om een piek te vermijden. “Als alternatief krijgen de bezoekers per 5 euro die besteed wordt aan de kramen, een lotje waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen.”

“De steppenrace op zaterdag zal per twee deelnemers gereden worden bij kinderen onder de 12 jaar en de optredens ‘s avonds worden vervangen door voetbal op groot scherm (Denemarken – België, om 20.45 uur, in de Nations League, red.) waarbij we in 200 zitplaatsen voorzien.”

“Drie mensen van Safty First zullen op een ludieke wijze de mensen wijzen op de veiligheidsregels“, vult schepen Demets aan. “Sommige gemeenten zien het niet zitten om iets te organiseren. Wij hebben het geluk dat we voldoende ruimte hebben en een parcours met eenrichtingsverkeer kunnen realiseren.”

Variété op café

“Op zondag mikken we op sfeer en ambiance op de terrassen van de drie cafés in het centrum. Voor de kinderen zijn er ballonplooiers en glittertatoos. Maandag is er een klein variété met eten in café De Sportduif.”

“Het traditionele monstervuurwerk op zondagavond moeten we helaas ook schrappen“, geeft burgemeester Gino Devogelaere nog mee. “Sowieso is de kermis gedaan om middernacht en sluiten de cafés om 1 uur. Op zondagavond verdwijnt de kermis omdat er parkeerplaatsen van omwonenden worden ingenomen. We moeten de kerk letterlijk en figuurlijk in het midden houden.”

“Dinsdag is er er doorlopend een bingo en vanaf 17 uur gratis braadworst en een glas champagne voor iedereen om de zomervakantie in schoonheid af te sluiten”, geeft Rosette, cafébazin van De Sportduif sinds 1973, nog mee. (GV)


Gezocht: stewards om mee de veiligheid te garanderen. Zij krijgen een vergoeding. Geïnteresseerden contacteren Jan Meulebrouck op 0494 685 385. Ook in Vichte worden vrijwilligers gezocht om de veiligheidsmaatregelen op te volgen tijdens het kermisweekend van 20 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier