Keith uit Nieuwpoort droomt van carrière als radiopresentator: “Kick om live op antenne te gaan”

Keith Flameygh is tegenwoordig geregeld op TOPradio te horen, waar hij wordt ingeschakeld als vervanger. Hij blijft ook actief op WRadio. (foto WVH)
Keith Flameygh is tegenwoordig geregeld op TOPradio te horen, waar hij wordt ingeschakeld als vervanger. Hij blijft ook actief op WRadio. (foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Nadat hij in zijn tienerjaren de eerste stappen zette in de radiowereld en dit voorjaar stage liep bij Radio 2 West-Vlaanderen, is student journalistiek Keith Flameygh (22) nu al geregeld op de nationale zender TOPradio te horen. “Ik droom van een job als radiopresentator, maar heb ook een plan B.”

Keith Flameygh kreeg de muziek- en radiokriebels al op jonge leeftijd te pakken. “Wellicht erfde ik de microbe van mijn nonkel, die vroeger actief was als deejay, en mijn vader, die op de vrije radio experimenteerde. Als zestienjarige zette ik de eerste stappen op de internetradio, met streams voor vrienden en kennissen. Niet veel later was ik al te horen op de regionale zender WRadio, vanuit Ieper, waar ik verder de kneepjes van het vak leerde. We maakten onder meer al liveradio op locatie tijdens de Ypres Rally, waar ik mijn luisteraars dan ook eens zag. Die interactie vind ik heel leuk”, vertelt hij.

West-Vlaamse tongval

Keith volgde economie-moderne talen in het Immaculata-instituut in De Panne, maar daar werd hem afgeraden om journalistiek te volgen. Na het zesde middelbaar te hebben overgedaan in het Atheneum in Veurne, kreeg hij echter wél groen licht om die studies aan te vatten en zo dat eerdere advies naast zich neer te leggen.

“Ik koos voor de Thomas More-hogeschool in Mechelen, omdat die school hoog aangeschreven staat en ik voor mijn opleiding liever niet tussen West-Vlamingen wou belanden. Hoewel we thuis geen dialect praten, besloot ik vanaf het eerste jaar ook dictie te volgen, om zo kleine accenten weg te werken. Logischerwijze koos ik in mijn opleiding voor de optie radio en vorig schooljaar volgde ik naast de vaste stage bij Radio 2 West-Vlaanderen ook een vrije zomerstage bij TOPradio”, vervolgt hij.

“Op een bepaald moment suggereerde ik daar de vaste presentator om een leuk weetje mee te geven over het nummer dat net te horen was. Daarna mocht ik zowaar een demo opnemen en een paar keren mee presenteren, en kreeg ik uiteindelijk zelfs een eigen rubriekje in de avondshow. Na die stage werd ik nog verder gecoacht door hen, met opnames voor intern gebruik, en daarna mocht ik opnieuw nationaal on air gaan. Het grote verschil is de adrenalinekick, omdat je weet dat je een fout niet meer kan rechtzetten. Dat zorgt er bij mij evenwel voor dat ik beter gefocust ben. Nu zetten ze mij daar geregeld in als vervanger, waardoor ik natuurlijk al heel wat praktijkervaring kan opdoen, buiten de schoolse omgeving.”

Favoriete medium

Nu hij in het derde jaar zit, moet Keith nog een bachelorproef maken met een medestudent. “Daarbij maken we vijf uitzendingen rond technologie, met reportages en interviews van experts ter zake. Dan ligt de nadruk dus meer op het journalistieke aspect dan de muziek en het entertainment waar TOPradio om bekend staat, terwijl ik tijdens mijn stage bij Radio 2 ook al kon proeven van de geschreven pers.”

“Toch blijft radio mijn favoriete medium, precies door die interactie met de luisteraars. Radio maken, valt nochtans niet te onderschatten, want de luisteraars zijn met twee zaken tegelijk bezig. Het heeft echter iets magisch, wat nu wel wat verloren gaat met de huidige visual radio . Ook de trend van podcasts laat ik liever aan mij voorbijgaan. Die zijn namelijk op voorhand opgenomen, creëren geen interactie en bevatten geen muziek ter afwisseling”, stelt Keith.

Droomjob

Toch denkt hij eraan om na zijn bachelorstudies nog een jaar video bij te studeren, om zo nog wat extra bagage mee te krijgen voor het snel veranderende medialandschap. “De plaatsen als vaste radiopresentator zijn heel gegeerd maar heel beperkt, waardoor ik mij daar niet te hard op wil focussen. Zelfs een job in de media in het algemeen is niet vanzelfsprekend. Krijg ik die niet, dan leg ik mij daarbij neer, maar ik wil er wel volop voor gaan. Als plan B denk ik aan een baan als verkoper in de technologiebranche, of zelfs aan mijn kinderdroom als treinmachinist. Of als conducteur, zodat ik alsnog door de radio kan roepen”, lacht hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier