Kedist Deltour, van het weeshuis in Ethiopië naar de finale van Miss België: “Dit land heeft mij alles gegeven”

Kedist Deltour. (foto Kevin Swijsen)
Kedist Deltour. (foto Kevin Swijsen)
Olaf Verhaeghe

Ze mag dan wel Miss Oost-Vlaanderen zijn, praten doet ze met een West-Vlaamse tongval. Kedist Deltour (23), geboren in Ethiopië maar opgegroeid in de diepe Westhoek, heeft haar zinnen gezet op het kroontje van Miss België 2021. “Mijn adoptieouders en dit land hebben me alles gegeven. Ik voel me klaar om België te vertegenwoordigen.”

Amper acht was ze, toen haar moeder aan kanker overleed. Amper negen was ze, toen haar vader haar en haar jongere broer en zus achterliet in een weeshuis. Tien was ze toen ze werd geadopteerd door een warm West-Vlaams gezin. Vandaag is ze 23. En ze wil Miss België worden.

Het verhaal van de bloedmooie Kedist Deltour kapster van beroep, verkozen tot Miss Oost-Vlaanderen omdat ze in Nazareth woonde, maar wel West-Vlaamse in hart en nieren leest als een trein. Haar eerste levensjaren spendeerde ze in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. “Wij waren gelukkig met wat we hadden, ook al was het toen al niet altijd even makkelijk”, vertelt ze. “Tot mijn mama ziek werd. Wat er precies aan de hand was, wist ik toen niet. Maar ik herinner me wel hoe ze haar prachtige haren kwijtraakte en een sjaal droeg. Ik was gek op haar. En op haar haar. Dat ze op mijn achtste stierf aan kanker, heeft me diep geraakt. Ik voelde me heel alleen.”

Het verlies van haar moeder dwong Kedist ertoe snel te moeten opgroeien. “Ik nam vrij snel de zorg voor mijn broertje en zusje over. Mijn echte vader vond een nieuwe vrouw, maar zij was echt een heks. Een ander woord heb ik niet voor haar. Ze sloeg ons, gaf ons amper te eten,… Volledig het tegenovergestelde van mijn mama. Het was iemand met een superslecht hart.”

Weeshuis

Bij haar papa kon ze niet terecht. Erger nog, hij staat zijn drie kinderen af en laat hen achter bij een weeshuis. “Ik weet niet of hij het niet meer wilde of kon, maar je kinderen zomaar afzetten, zonder hartpijn? Neen, dat begrijp ik niet. Ik ben zo boos geweest op hem, maar ergens in me speelt ook het idee om hem op te zoeken. Ondanks alles.”

Een klein jaar verblijft Kedist samen met zusje Haile (toen 3, nu bijna 17) en broer Tsion (toen 7, nu 20) in het weeshuis. Tot ze in 2007 geadopteerd worden. Alle drie samen, op dat moment uniek. “Eigenlijk was ik al te oud om geadopteerd te worden, maar mijn ouders ik noem mijn adoptieouders zo wilden ons heel bewust samenhouden. Ik herinner me nog twee momenten van toen. Dat we aankwamen op Zaventem waar VTM Nieuws ons stond op te wachten. En dat ik in mijn te korte rokje buitenstapte en het barkoud had.” (lacht)

Opgroeien doet Kedist vanaf dan in Woesten, in de Westhoek. “Mijn ouders waren zo lief voor ons, dat is onbeschrijfelijk. België was voor ons het paradijs”, glimlacht Kedist. “En ik voelde me hier ook meteen thuis. Iedereen deed ook zo hard zijn best. Thuis, op school, overal. Het is bizar hoe een leven volledig kan veranderen. Mijn ouders en dit land hebben me alles gegeven waar ik maar van kon dromen.”

In de sterren geschreven

Bijna alles. Want er is nog één droom: Miss België worden. “Ik heb dit verhaal nog niet vaak verteld, maar in Elverdinge was er een klein fietsenwinkeltje van een oud vrouwtje. Ik was 11 of 12, denk ik, toen ze me in de ogen keek en zei: gij gaat nog Miss België worden, zo mooi. Het is een moment dat ik altijd bij me draag. Ik keek ook echt op naar die meisjes, zeker sinds Laura Beyne in 2012 als tweede meisje van Afrikaanse origine won ( Sandra Joine was in 1992 de eerste, red. ). Het probleem was dat ik nooit de moed had om deel te nemen. Nu ben ik 23 en voel ik me er wel klaar voor. Dit jaar moet mijn jaar worden. Ik voel me klaar om België te vertegenwoordigen.”

Ook deze West-Vlaamse meisjes dromen van het kroontje

West-Vlaanderen stuurt een uitgebreide delegatie naar de finale van Miss België. Van de 33 finalistes komen er liefst zes uit onze provincie. Behalve Kedist Deltour zijn dat ook Miss West-Vlaanderen Louise-Marie Losfeld, Imane Khoudairi, Donatella Willemyns, Michèle Debouverie en Jennifer Felix. De finale van Miss België vindt plaats op een nog te bepalen datum tussen eind maart en begin mei.

Louise-Marie Losfeld, 17 jaar oud, uit Oostende, studeert economie-wiskunde

Imani Khoudairi, 18 jaar oud, uit Izegem, studeert kantoor

Donatella Willemyns, 20 jaar oud, uit Handzame, werkt als kapster

Michèle Debouverie, 19 jaar oud, uit Avelgem, studeert maatschappelijk werk

Jennifer Felix, 18 jaar oud, uit Kemmel, studeert verpleegkunde

De finale van Miss België vindt plaats op een nog te bepalen datum tussen eind maart en begin mei.