Kathleen De Sutter organiseert bierdegustaties op Brugs Bierfestival: “Bier is geen mannenzaak”

Tijdens het Bierfestival incarneert Kathleen De Sutter de pseudo-historische figuur Katelijne van Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Bier drinken is geen mannenzaak”, zegt bierkenner Kathleen De Sutter. Na 26 jaar als industrieel ingenieur software voor Philips Brugge ontwikkeld te hebben, gooit deze Brugse zich al drie jaar professioneel op de biercultuur. Tijdens het Brugs Bierfestival op 2 en 3 februari kruipt Kathleen in de huid van de middeleeuwse Katelijne van Brugge en organiseert ze bierdegustaties.

“Ik drink al sinds mijn jeugdjaren graag bier. Vooral de IPA-types, zoals de Troubadour Magma van brouwerij The Musketeers uit Ursel”, bekent Kathleen De Sutter. “IPA’s zijn bittere bieren, met aromatische hop. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor export van Engeland naar India. Om langer te bewaren werd er extra hop aan toegevoegd.”

Deze Brugse werkte als industrieel ingenieur elektronica 26 jaar lang voor Philips, maar kreeg eind 2012 een ‘gouden handdruk’ van het Brugs bedrijf in herstructurering. “Ik heb toen even moeten nadenken hoe ik mijn professionele toekomst zag. Ik was al enkele jaren lid van de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) en had samen met mijn man Thom Ramboer twee jaar lang bij Syntra West een cursus tot zytholoog (bierkenner) gevolgd.”

Biermicrobe

“Uiteindelijk besliste ik in 2016 om voltijds zytholoog te worden, aangezien onze kinderen Claudia en Julius afgestudeerd waren. Door mijn ingenieursstudies ben ik erg geïnteresseerd in de technische kant van het brouwproces: hoe tijdens het maischen (het vermengen van mout met water, red.) verschillende enzymen inwerken, fascineert mij enorm. Tegelijkertijd kunnen sommige brouwers zo gepassioneerd vertellen over bier, ze lijken wel gebeten door de biermicrobe. Ze hebben mij besmet.”

Als zytholoog organiseert Kathleen De Sutter bierdegustaties voor groepen. “Ook voor verenigingen als Velt, want ik heb mijn eindwerk over biobieren gemaakt en vergelijkende testen met niet-biobieren uitgevoerd”, verduidelijkt de Brugse, die zakenpartners vond in Ottentic, Beerwalk, de Vlaamse Brouwers en VIP & Butler Services voor de organisatie van bierwandelingen en bierige busuitstappen naar ambachtelijke brouwerijen. Momenteel volgt deze zytholoog ook een cursus voor stadsgids, zodat zij uitleg over bier kan koppelen aan de geschiedenis van Brugge en Vlaanderen.

Je wordt niet dik van bier, wel van de hapjes erbij

Tijdens het Bierfestival zal zij een middeleeuws kostuum aantrekken om de pseudo-historische figuur Katelijne van Brugge te incarneren. “Het gaat om een fictief Brugs meisje dat eeuwen geleden in een bierketel viel en er niet meer uit raakte. Pas tegen de ochtend kon zij, halfdood, bevrijd worden. Sindsdien veroudert zij heel traag, want ook zij is gebeten door de biermicrobe.”

Vrouwelijk product

Met die legende wil Kathleen De Sutter enkele misverstanden over bier rechtzetten: “Vooreerst is bier geen mannenzaak. In het oude Egypte mochten enkel vrouwelijke priesters bier brouwen. Ook bij ons brouwden vrouwen in de middeleeuwen bier. De mannen zijn er zich pas mee gaan moeien, toen ze zagen dat er geld mee te verdienen was. Hop, naast gerst het hoofdingrediënt van het bier, is op en top een vrouwelijk product.”

“In ons land mogen trouwens enkel de onbevruchte, vrouwelijke hopbellen gebruikt worden. Er zitten fyto-oestrogenen in hop, die verwant zijn met het vrouwelijk hormoon. Hop wordt vaak door artsen voorgeschreven als voedingssupplement voor vrouwen in de overgang! Het werkt relaxerend. En last but not least : de bierwereld kent enkele belangrijke vrouwen, zoals de Duitse abdis Hildegard von Bingen, die al in de twaalfde eeuw in een van haar boeken de goede en gezonde eigenschappen van hop beschreef. En bij ons heb je natuurlijk Daisy van de bierkroeg ‘t Brugs Beertje!”

Food pairing

Tot slot geeft zytholoog Kathleen De Sutter ons enkele tips rond food pairing: “Bier bevat minder calorieën dan wijn. Ik verkies een sprankelend biertje boven een zware wijn bij het eten. Er zitten veel meer smaakvariëteiten in: van zuur over zoet tot bitter. Dé tip is: vertrek bij je menu met een lichter bier en eindig met iets stevigs. Ofwel kies je voor harmonie tussen gerecht en bier ofwel ga je voor tegengestelde smaken. Bij zoute kaas kan je gerust een zoet-bitter biertje drinken. Bijvoorbeeld een Straffe Hendrik Quadruppel bij een blauwschimmelkaas. Of zelfs een vette kaas met een zurig bier. En durf gerust bij wild een stevig, donker bier zoals een Monachius XII van De Vier Monniken te drinken. En bij mosselen past dan weer een bittere Brygghja Tripel. Het is niet van bier te drinken dat je dik wordt, wel van de vele hapjes die je erbij nuttigt. Want de bitterheid van het bier opent de maag en geeft velen bij het uitgaan zin om ‘s nachts nog vette frieten te eten…”

Info: www.brugsbierfestival.be en www.katesbieradvies.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise